Hvordan forhåndsstemme?

Slik kan man forhåndsstemme

Den 13. september er det stortingsvalg, men om du ikke rekker til valgboden på selve dagen finnes det alternativer.

Pål Søtorp legger sin stemmeseddel i urnen på Valle Hovin i Oslo, der det tirsdag ble åpnet for drive-in forhåndsstemming ved årets Stortingsvalg. Valgfunksjonærer er Are Myrtrøen, Sophie Reichle Hurlen og Dayana Afzali.Foto: Terje Bendiksby / NTB
Pål Søtorp legger sin stemmeseddel i urnen på Valle Hovin i Oslo, der det tirsdag ble åpnet for drive-in forhåndsstemming ved årets Stortingsvalg. Valgfunksjonærer er Are Myrtrøen, Sophie Reichle Hurlen og Dayana Afzali.Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I perioden fra 10. august til og med 10. september kan du forhåndsstemme til stortingsvalget. I denne perioden kan du stemme i valglokaler over hele landet uavhengig av hvilken kommune du er bosatt i. På Valglokaler.no kan du enkelt finne ut hvor det nærmeste stedet for å avlegge en forhåndsstemme er.
Velgere som bor eller oppholder seg i utlandet kan forhåndsstemme hos utenriksstasjoner eller oppnevnte stemmemottakere. Svalbard og Jan Mayen er omfattet av de samme reglene som utenriksstemmegivning.

Hvordan forhåndstemme digitalt?

I starten av august sendte Valgdirektoratet ut digitale valgkort. Det markerte starten på valget 2021. Digitale valgkort kan brukes direkte på mobiltelefonen, og trenger ikke skrives ut.

Selv om valgkortene i år er digitale kan du ikke stemme på nett.

- Det er ikke gjort endringer i hvordan valget gjennomføres, og velgerne må møte opp i et valglokale og stemme på papirstemmesedler som tidligere, forteller Direktør for Valgdirektoratet Bjørn Berg i en pressemelding.

Drive-in forhåndsstemming

Det er kommunene i Norge som har ansvar for å organisere stemmegivning på en trygg og god måte. Derfor vil det være forskjellige tilbud i ulike deler av landet.

I Trondheim planlegges det egne stemmemottak for folk i karantene.
I Bergen kan velgere som ikke kan avgi stemme i et valglokale, søke om å få forhåndsstemme hjemme.
I Oslo kan man for første gang i Norge stemme på drive-in. På Valle Hovin i Oslo kan du stemme fra bilen din hvis du er i karantene.

Stemme hjemme

Dersom man på grunn av sykdom, uførhet eller isolasjonsplikt grunnet covid-19 ikke kan avgi stemme i et valglokale, kan søke til kommunen om å stemme hjemme eller der de er.
Om man tar kontakt med kommunen for å stemme hjemme, må man oppgi grunnen til at man ønsker å benytte seg av denne muligheten, men det er ikke krav om dokumentasjon.

Det holder å ta muntlig kontakt med kommunen din og oppgi at du ønsker å stemme hjemme.
Søknadsfristen for å stemme hjemme eller der du oppholder deg er kl. 10 den 10. september. Om du er pålagt isolasjon på grunn av covid-19 kan du søke frem til kl. 10.00 på valgdagen dersom du stemmer i kommunen du er manntalsført i.

Slik stemmer du hjemme

Om man skal stemme hjemme forgår det på nesten samme måte som i valglokalet. Valgmedarbeiderne har med seg nødvendig utstyr, inkludert et stemmeseddelsett med alle partier og lister som stiller i kommunen og fylkeskommunen. Man velger en stemmeseddel for det partiet/listen en ønsker å avgi din stemme til, og gjør eventuelle rettelser på stemmeseddelen. Valgmedarbeideren sjekker legitimasjon, og stempler stemmeseddelen. Man slipper stemmeseddelen ned i urnen, og har avgitt din stemme.

Kilde: Valg.no

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer