Slik kan det gå galt for Solskjær selv med 4.-plass

Ole Gunnar Solskjær og Manchester Uniteds håp om å kvalifisere seg til mesterligaen med en fjerdeplass kan bli knust av Tottenham og Chelsea eller Arsenal.

Det er ikke sikkert Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær får plass i mesterligaen selv med en 4.-plass i serien. Foto: Manu Fernandez / AP / NTB scanpix
Det er ikke sikkert Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær får plass i mesterligaen selv med en 4.-plass i serien. Foto: Manu Fernandez / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det pågår en beinhard kamp om å komme blant de fire beste lagene i Premier League, en plass som normalt vil gi billett til neste utgave av mesterligaen.

Men denne sesongen er det ikke sikkert 4.-plassen i England gir plass i Fotball-Europas gjeveste turnering.

Fem lag i mesterligaen?

Forklaringen er som følger:

To lag er allerede klare: Manchester City og Liverpool, som kniver om ligagullet, er sikret de to øverste plassene.

Fire lag kjemper om de to neste plassene når to serierunder gjenstår: Tottenham (70 poeng), Chelsea (68), Arsenal (66) og Manchester United (65).

De tre førstnevnte kan i tillegg ta seg til neste års mesterliga gjennom spill i Europa. Tottenham kan vinne mesterligaen, mens Arsenal og Chelsea har sjanse til å vinne europaligaen. Vinneren av hver turnering er sikret plass i neste sesongs mesterliga.

Uniteds eneste håp om mesterligaspill er å kvalifisere seg via 4.-plassen, men det er ikke sikkert det er nok i år. Solskjærs problem er at England maksimalt kan ha fem lag med i turneringen.

Nedturen vil være et faktum United tar 4.-plassen, Tottenham vinner mesterligaen, samtidig som Arsenal eller Chelsea vinner europaligaen, og det laget som ikke vinner europaligaen, ender på 3.-plass. Da blir det kun de tre beste lagene på tabellen som får plass sammen med europacupvinnerne.

Skulle ett av de nevnte lagene vinne en europacup, er det 4.-plasserte laget i ligaen uansett klart for mesterliga.

Spurs sikret mesterliga med 4.-plass

Og det er ikke utenkelig at nettopp det skjer. Tottenham har god sjanse til å slå Ajax i semifinalen i mesterligaen. Chelsea er favoritt i sin semifinale mot Eintracht Frankfurt i europaligaen, mens Arsenal kan ta seg forbi Valencia i sin.

Tottenham er sikret mesterligaplass med 4.-plass i Premier League, ettersom ingen lag bak på tabellen kan vinne mesterligaen i år. Kun Liverpool er igjen av de øvrige engelske lagene i mesterligaen.

Tottenham husker med gru tilbake til 2012 da laget endte på fjerdeplass, men likevel måtte spille i europaligaen. Det året vant Chelsea mesterligaen og ble nummer seks i serien. Reglene er som kjent blitt endret etter det.

7.-plass til Europa?

England har i utgangspunktet tre lag med i europaligaen: femteplassen, vinneren av FA-cupen og vinneren av ligacupen.

Ettersom Manchester City allerede har allerede vunnet ligacupen (og fra før er sikret spill i Europa via tabellplassering) går den plassen til neste lag på tabellen. Det betyr at 7.-plassen i ligaen holder til europacupspill dersom City også vinner FA-cupen.

I finalen der møtes Manchester City og Watford. Skulle City vinne finalen er det ikke tapende finalist som får europaligaplassen, men neste lag på tabellen som ikke er kvalifisert for Europa allerede. Skulle derimot Watford vinne, tar London-laget den siste europaligaplassen.

Fire lag kjemper i skrivende øyeblikk om den muligens lukrative sjuendeplassen. Wolverhampton ligger best an med sine 54 poeng. Bak lurer Leicester (51), Everton (50) og nevnte Watford (50).

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer