Slik er avtalen mellom EU og Storbritannia

Den nye frihandelsavtalen mellom EU og Storbritannia sikrer tollfri varehandel og fortsatt britisk deltakelse i EUs store forskningsprogram Horisont.

Fiskere fra Frankrike og andre EU-land er sikret adgang til britiske farvann i minst fem og et halvt år, men skal gradvis gi fra seg 25 prosent av kvotene til britene. Arkivfoto: Thibault Camus / AP / NTB
Fiskere fra Frankrike og andre EU-land er sikret adgang til britiske farvann i minst fem og et halvt år, men skal gradvis gi fra seg 25 prosent av kvotene til britene. Arkivfoto: Thibault Camus / AP / NTB Vis mer
Publisert

Den nye frihandelsavtalen dekker ikke bare varer og tjenester, men også investeringer, konkurranseregler, statsstøtteregler, skattepolitikk, lufttransport, veitransport, energi og bærekraft, fiskeri, datasikkerhet og koordinering av trygdeytelser, skriver EU-kommisjonen i en pressemelding.

Avtalen sikrer at varehandelen mellom EU og Storbritannia kan fortsette uten tollbarrierer, forutsatt at opprinnelsesreglene respekteres.

Konkurranseregler

Blant de vanskeligste punktene i forhandlingene har vært EUs nøkkelkrav om rettferdige konkurransebetingelser.

I avtalen ligger det derfor detaljerte bestemmelser for å sikre fortsatt høye standarder innenfor miljø, klima, arbeidsvilkår, skattepolitikk og bruk av statsstøtte.

Det opprettes også et nytt system for tvisteløsning der avgjørelsene som tas, skal være bindende.

Storbritannia har samtidig fått gjennomslag for at EU-domstolen ikke skal få noen rolle i dette systemet.

Fiskeri

Britenes sorti fra EU betyr at Storbritannia blir en uavhengig kyststat som selv står fritt til å bestemme hvem som skal få tilgang til britiske farvann. Storbritannia forlater også EUs felles fiskeripolitikk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer