Vis mer

Slik er arbeidsledigheten i Norge i dag

– Det er så mange av oss at det har blitt mer vanlig å si «ja, jeg er også en av dem».

(upublisert) Opprettet


Mens arbeidsledigheten har økt har Arbeiderpartiet flere ganger kritisert regjeringen for å gjøre «for lite, for sent». Søndag ville statsminister Erna Solberg vri Arbeiderpartiets kritikk av regjeringen mot dem selv.

– I august i fjor mente Ap at en tiltakspakke på 2,5 milliarder kroner ville være tilstrekkelig. Regjeringens vurdering var at en tiltakspakke på 4 milliarder var nødvendig. I november mente Ap at regjeringen stimulerte norsk økonomi for mye. De ville heller vente og se om flere ble arbeidsledige, sa Solberg til Høyres sentralstyre. Deretter la hun til at Ap nå måtte avklare om de mener det har blitt mange nok ledige.


Det fikk Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen til å slå tilbake: – Dette var et usedvanlig lite elegant forsøk fra Solberg på å dekke over at hun fører en politikk som ikke funker, sier hun til NTB.


Arbeidsledigheten fortsetter å stige. Slik er ståa i dag:

 1. Verste på ti år: Over 93.000 er uten jobb


  Arbeidsledigheten i Norge blir stadig høyere, og er nå den høyeste på ti år. Ved utgangen av januar var det 93 300 registrert som helt ledige på NAV, skriver VG. Hvis vi tar med dem som er på tiltak er antall arbeidsledige 109.300 personer.

  Dermed er den totale arbeidsledigheten i Norge på 4 prosent.


 2. Verst i Rogaland


  Verst er det i Rogaland, hvor arbeidsledigheten er på 4,9 prosent. I Haugesund, som har den høyeste ledigheten i fylket, er ledigheten på 6,3 prosent.

  Ifølge fylkesdirektør i Nav Rogaland, Truls Nordahl, er grunnen til den høye ledigheten at det er 320 virksomheter i én bransje, som har permittert og sagt opp mange.

  – Vi tror dessverre at ledigheten skal ytterligere litt opp før det blir bedre. 2016 ser derfor ut til å bli et krevende år for oss, sier Truls Nordahl til TV 2.


 3. LO-lederen: - Vi har en ledighetskrise og det ergrer meg veldig at dere ikke ser det


  FOTO: Frode Hansen / VG / NTB Scanpix

  LO-leder Gerd Kristiansen langet ut mot arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) i et intervju med VG:

  – Vi har en ledighetskrise og det ergrer meg veldig at dere ikke ser det. Dere beveger dere i sirup. At det er ledige jobber i nord er mager trøst for de mange ledige som har slått rot i Stavanger og Vestlandet, som ikke kan flytte, sier Kristiansen.

  Hun mener regjeringen tar for lett på hvor vanskelig det er å få seg jobb der, og mener de må klemme til med tiltak.


 4. LO krever at permitteringstiden utvides


  FOTO: Mimsy Møller / Samfoto / NTB Scanpix

  LO har kommet med krav til regjeringen om at permitteringsreglene endres slik at tiden for å gå permittert utvides fra 30 til 52 uker. De mener dette er et tiltak som vil kunne gjøre at bedriftsledere slipper å si opp folk.

  Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) uttaler i en samtale med LO-lederen, arrangert av VG, at hun kan være villig til å diskutere en økning, men da må de vite at det har en god innvirkning.

  – Dere fremstiller det som så veldig avgjørende, men det vil ikke løse alt. Permitteringsreglene gir ikke en eneste ny arbeidsplass, uttalte Hauglie.

  Hun la til at de bruker fire milliarder ekstra utover budsjett i 2016 for å bekjempe ledigheten, i tillegg til endring i dagpengeregelverket som gjør at ledige og permitterte kan ta kurs og omstille seg, og løft i satsning på forskning, kunnskap og utdanning, for å få til omstilling.


 5. Startet turgruppe for arbeidsledige


  Arbeidsledige i Stavanger har startet egen turgruppe for å ha noen å snakke med.

  – Det er så mange av oss at det har blitt mer vanlig å si «ja, jeg er også en av dem», sier en av turgjengerne til TV 2.

  Siden situasjonen er så prekær i oljebyen Stavanger har kommunen og Nav også gått sammen om å starte en møteplass for ledige arbeidere i olje- og gassnæringen, kalt "Mulighetsterminalen". Her kan de få svar på spørsmål og utveksle ideer.


 6. Tror ikke økonomisk vekst skyter fart før i 2018


  Da Statistisk sentralbyrå (SSB) i oktober la frem meldingen om konkjunkturtendenser
  var det få lyspunkter, skriver Aftenposten.

  I sin spådom for fremtiden trakk SSB frem økt arbeidsledighet, fall i investeringene i oljebransjen, lavere boligpriser, svak aktivitetsutvikling og lav reallønnsvekst.
  Statistisk sentralbyrå ventet å se en svært moderat oppgang andre halvår av 2016, men at oppgangen trolig ikke ville skyte fart før treårsperioden for de oppdaterte prognosene var over.

  Dermed tror de ikke at veksten i økonomien vil ta seg skikkelig opp igjen før i slutten av 2018.Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.