Slik blir ukens vinterferie-vær

Helgen blir ikke mye å skryte av for folk i Sør-Norge. Men når vinterferien starter, kan man nyte lange dager med sol.


– Nedbør, spesielt på lørdag, svarer vakthavende meteorolog Øyvind Johnsen ved Meteorologisk institutt på spørsmål om hva folk i Sør-Norge kan vente seg av vær til helgen.


Ifølge meteorologen går vi mot en grå helg i sør, hvor Vestlandet får mest nedbør. Han forteller at enkelte områder sør for Stad og Dovre, spesielt i fjellet, vil få så mye vind og nedbør at det kan være vanskelig å ferdes. Men så kommer søndagen og redder oss fra elendigheten.


– Søndag blir en slags overgangsdag til noe bedre, sier Johnsen og vil nok få mange til å glede seg over at vinterferien ikke starter før neste uke.Lysere tider


Etter en relativt grå helg går det mot lysere tider i Sør-Norge.


– Mandag til torsdag ser vi for oss at det blir ganske bra vær de fleste steder, sier Johnsen.


Han sier at det alltid vil være litt variasjon i skydekket her og der, og at det kan komme snøbygger nordvest i fjellområdet. Slår prognosene inn, vil også de siste dagene før neste helg bli brukbare, selv om det er muligheter for noe nedbør.


– Det blir nok grått, men ikke så ille at folk ikke kommer seg på tur, sier Johnsen.Lørdag


Helgeværet i Møre og Romsdal og Trøndelagsfylkene vil ifølge meteorologen bli stort sett ganske greit.


– De ligger på den riktige siden i forhold til vind som kommer fra sørlig og sørøstlig retning, sier Johnsen.


Lørdag, søndag og mandag ser riktig greie ut for de tre fylkene, med perioder med sol og oppholdsvær. Men så er det stopp.


Meteorologen forteller at det fra tirsdag ventes bygevær helt ytterst på kysten, og at dette litt innover i fylkene og i høyden kan komme som snø. Han legger til at det er muligheter for bedre vær i disse områdene fra onsdag og videre utover uka.Høydepunkt


Helgens høydepunkt værmessig kommer i nord.


– Folk nordpå får det klart beste været i helgen som kommer, sier Johnsen.


– Det blir en ganske brukbar helg, med lite eller ingen nedbør. Det kan hende det blir litt vind i utkanten, i overgangen mellom fjord og hav, men generelt blir det opphold og lite skyer i helgen, sier han videre.


Tirsdag neste uke kommer en endring med snøbyger, først i Nordland før det brer seg videre.Varme dager


På gradestokken vil man i helgen og neste uke ikke se store forandringer, og dette gjelder ifølge meteorologen store deler av landet. Det vil kanskje ikke komme varme dager, men skal vi tro værutsiktene, vil solen gjøre det behagelig for folk flest når den er framme.


Johnsen sier at dersom man skal gå etter været i vinterferien, er det Sør-Norge som gjelder.


– Fra søndag av er det de sørøstlige deler av landet som ligger best an, også når det gjelder fjellområdene. Vestlandet får det ikke så ille de heller, selv om det blir noe mer variert vær der. Området sør for Trøndelag ser ut til å bli det beste for vinterferien, sier meteorologen.Legg til sol_no på SnapChat