Slik blir kongefamiliens coronajul

Den norske kongefamilien må som alle andre nedskalere julefeiringen på grunn av koronarestriksjonene. Denne uken stilte de opp til julefotografering.

Kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon, prinsesse Ingrid Alexandra, kronprinsesse Mette-Marit og prins Sverre Magnus foran juletreet på Bygdøy kongsgård i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB
Kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon, prinsesse Ingrid Alexandra, kronprinsesse Mette-Marit og prins Sverre Magnus foran juletreet på Bygdøy kongsgård i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Kommunikasjonssjef Guri Varpe på Slottet opplyser til NTB at kongen og dronningen oppholder seg på Bygdøy kongsgård i julen og at de feirer julaften sammen med kronprinsfamilien på Skaugum.

– Kronprinsfamilien vil være til stede ved julegudstjenesten i Asker kirke på ettermiddagen julaften, sier Varpe.

Denne uken stilte kongefamilien opp til julefotografering med NTB i Hagestuen på nettopp Bygdøy kongsgård, foran et stort og fint pyntet juletre. De smilte og så glade ut hele gjengen.

Under julefeiringen er det samme koronarestriksjoner som gjelder for kongefamilien som for alle andre: i utgangspunktet bør man ikke ha flere enn 10 gjester hjemme utover egen husstand, men man kan ha inntil 20 gjester en gang i løpet av jule- og nyttårshøytiden.

Coronasmitte

Coronaviruset har allerede nådd helt inn til kongefamilien innerste krets.

I august testet prinsesse Ingrid Alexandra (17) positivt for covid-19 og måtte i isolasjon på Skaugum. Hun ble friskmeldt noen dager senere og var da tilbake på skolen igjen.

Senest i desember havnet kronprins Haakon i karantene etter å ha vært «øvrig nærkontakt» til en koronasmittet person. Han var ute av karantene igjen tirsdag.

Aktiv høst

Før koronatiltakene strammet seg til for alvor i desember, har kongefamilien rukket å være aktive denne høsten.

I begynnelsen av november hadde de Nederlands kongepar på besøk, med brask og bram. I oktober arrangerte kongeparet den tradisjonsrike stortingsmiddagen for det nyvalgte Stortinget etter valget, og de åpnet det nye Munch-museet i Oslo samme måned.

Kongen har også vært på reise i Kautokeino og Karasjok i oktober, blant annet for å åpne Sametinget, mens dronningen blant annet har vært i Trondheim for å åpne  Kjøpmannsgata Ung Kunst (KUK).

Prinsessen fløy F-16

Tidligere på høsten var kronprinsparet på fylkestur til tidligere Østfold fylke, og kronprinsessen besøkte i desember vaksinesenteret i Grünerløkka bydel i Oslo.

Kronprinsen var også på offisiell reise i USA sammen med flere norske statsråder i begynnelsen av desember, mens prinsesse Ingrid Alexandra har vært på to besøk hos Forsvaret.

I november besøkte hun Jegertroppen på Rena leir, mens hun i desember fikk være med å fly F-16-fly i Bodø. Dette er de første gangene hun har vært ute på oppdrag alene.

Neste år 21. januar fyller prinsesse Ingrid Alexandra 18 år, men de store offisielle arrangementene i den forbindelse er blitt utsatt på grunn av pandemien.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer