Slik blir 22. juli-markeringen

Minnemarkeringen innledes med ett minutts stillhet ved vannspeilet foran Høyblokka i Oslo.Statsminister Erna Solberg (H) skal holde tale og står for kransenedleggelse. Leder for støttegruppa etter 22. juli-hendelsene i regjeringskvartalet, John Hestnes, ønsker velkommen.
Det blir også taler fra blant andre AUF-leder Mani Hussaini og parlamentspresidenten i Europarådet, Anne Brasseur.Kritisert utstilling


Seremonien etterfølges av en offisiell åpning av 22. juli-senteret i første etasje i Høyblokka, ved kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H). Utstillingen, som blant annet viser restene av Anders Behring Breiviks bombebil, er allerede før den åpnes blitt kritisert av enkelte som mistet sine kjære i terroranslaget. De frykter at utstillingen vil gi terrordømte Anders Behring Breivik den oppmerksomheten han søkte.


Fredstanker, framtid og håp er tema for en minnegudstjeneste klokka 12 i Oslo domkirke. Statsministeren og kronprinsesse Mette Marit vil være til stede sammen med en rekke representanter for det offentlige Norge. Biskop Ole Christian Kvarme vil holde dagens preken, og liturg er domprost Anne-May Grasaas.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpixMinnemarkeringen innledes med ett minutts stillhet ved vannspeilet foran Høyblokka. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Minnesmerke på Utøya


På Utøya er det i år laget et minnested som består av en ring med navnene til 60 av de 69 som ble drept på øya under terrorangrepet. Innvielsen av minnesmerket blir en del av avslutningen av 22.-julimarkeringen, som holdes av AUF og støttegruppa sammen med statsminister Erna Solberg. Statsministeren vil legge ned krans på vegne av regjeringen.


NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg deltar på markeringene ved Høyblokka og senere på dagen også på Utøya. (©NTB)