Slaget om Mariupol er trolig over

Slaget om Mariupol ser ut til å være over, og de ukrainske soldater som hadde forskanset seg på stålverket Azovstal, er i ferd med å overgi seg.

En eksplosjon ved stålverket Azovstal 11. mai. (Foto: Reuters/NTB)
En eksplosjon ved stålverket Azovstal 11. mai. (Foto: Reuters/NTB) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

Ukrainas forsvarsdepartement opplyste sent mandag kveld at 264 ukrainske soldater, inkludert 53 hardt sårede, hadde forlatt stålverket og befant seg i russiskkontrollert område.

Ukrainas viseforsvarsminister Ganna Maljar opplyste at soldatene ville bli gjenstand for en «bytte-prosedyre», det vil si ville bli utvekslet med russiske krigsfanger. Dette er ikke bekreftet fra russisk hold.

Til sykehus

Det russiske forsvarsdepartementet opplyste tirsdag at 265 ukrainske soldater i løpet av de siste 24 timene hadde lagt ned våpnene og overgitt seg, inkludert 51 hardt skadde.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters ble de sårede soldatene kjørt i busser til et sykehus i separatist-kontrollerte Novoazovsk i Donetsk-regionen, eskortert av prorussiske styrker.

De øvrige ble sendt til den russiskkontrollerte byen Olenivka og blir deretter angivelig sendt tilbake som del av en avtale med Russland om fangeutveksling.

Innstiller kampene

Ifølge Ukrainas forsvarsledelse er alle kampoperasjoner i Mariupol stanset, og de gjenværende soldatene på Azovstal-stålverket har fått ordre om å overgi seg.

Det var tirsdag kveld uklart om det fortsatt befant seg ukrainske soldater ved stålverket, og i så fall hvor mange.

President Volodymyr Zelenskyj bekrefter at det er gitt ordre om å evakuere soldatene for å spare liv.

– Jeg vil understreke: Ukraina trenger sine ukrainske helter i live. Dette er vårt prinsipp, sa han i en i sin daglige videouttalelse.

Zelenskyj sier at evakueringsplanen skjer i regi av den ukrainske hæren og landets etterretning, og at den omfatter «de mest innflytelsesrike internasjonale meklerne».

Mesteparten av det enorme stålverket er lagt i ruiner som følge av den russiske bombingen av havnebyen.

Det er usikkert hvor mange ukrainske soldater som fortsatt er i stålverket.

Forhandlinger

Russland og Ukraina har de siste dagene forhandlet om en avtale som skulle sikre at de beleirede soldatene på stålverket ble behandlet i tråd med internasjonale regler for krigsfanger.

Ukrainas visestatsminister Iryna Veresjtsjuk opplyste i forrige uke at det var over 1.000 soldater på stålverket, og at hundrevis av disse var såret.

Ifølge Maljar jobbes for nå for å hente ut de gjenværende soldatene.

– Takk til forsvarerne av Mariupol. Ukraina vant avgjørende tid, og de fulgte sine ordre. Men det er umulig å bryte gjennom beleiringen av Azovstal med militære midler, sa hun mandag.

Siste skanse

Stålverket i utkanten av Mariupol var siste skanse for de gjenværende ukrainske styrkene i havnebyen, der russiske styrker rykket inn kort tid etter invasjonen 24. februar.

Mange sivile har også hatt tilhold i stålverket, men de fleste av dem ble evakuert med bistand fra FN og Røde Kors.

Ved å ta kontroll over Mariupol har Russland nå sikret seg en landbro mellom den separatistkontrollerte delen av Donbas-regionen til Krim-halvøya, som ble annektert av Russland i 2014. Slik har de også tatt kontroll over mer enn 80 prosent av Ukrainas kyst mot Svartehavet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer