Skytter i Florida hadde rasistiske manifest

En 21 år gammel hvit amerikaner er identifisert som drapsmannen som lørdag tok livet av tre svarte amerikanere i en butikk i byen Jacksonville i Florida.

Politiet sier at drapene på butikken Dollar General i Jacksonville i Florida lørdag trolig var rasistisk motivert. Foto: John Raoux / AP / NTB
Politiet sier at drapene på butikken Dollar General i Jacksonville i Florida lørdag trolig var rasistisk motivert. Foto: John Raoux / AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Gjerningsmannen hadde ingen kriminell bakgrunn og kjøpte drapsvåpenet lovlig, opplyser sheriff T.K. Waters på en pressekonferanse søndag.

21-åringen bodde sammen med foreldrene sine i en forstad i Jacksonville.

Myndighetene har beskrevet skytingen, der to menn og en kvinne ble drept, som rasistisk motivert. Gjerningsmannen, som tok sitt eget liv, hadde blant annet etterlatt seg flere manifest hvor han beskrev sitt hat mot svarte mennesker.

Waters sa at manifestene «beskrev gjerningspersonens motbydelige hatideologi», skriver BBC.

– For å si det tydelig: Denne skytingen var rasistisk motivert, og han hatet svarte mennesker, la han til.

21-åringen brukte skuddsikker vest og maske, og hadde med seg en pistol og en rifle med hakekors på, ifølge sheriffen.

Amerikansk politi utenfor butikken der tre svarte mennesker ble skutt og drept lørdag. Gjerningsmannen var en hvit amerikaner fra en forstad i byen. Foto: John Raoux / AP / NTB
Amerikansk politi utenfor butikken der tre svarte mennesker ble skutt og drept lørdag. Gjerningsmannen var en hvit amerikaner fra en forstad i byen. Foto: John Raoux / AP / NTB Vis mer

Ifølge vitner prøvde 21-åringen først å komme seg inn på det lokale og historisk svarte universitetet Edward Waters University. Da det ikke gikk, dro han i stedet til butikken Dollar General, som lå like i nærheten.

FBI etterforsker drapene som hatkriminalitet.

President Joe Biden fordømmer skytingen, som han påpeker at skjedde samme dag som landet markerte 60-årsjubileet for Marsjen mot Washington, der Martin Luther King jr. holdt sin berømte «I have a dream»-tale.

– Vi må nekte å leve i et land der svarte familier som går til butikken og svarte studenter som går på skolen, lever i frykt for å bli skutt på grunn av hudfargen sin, sier Biden i en uttalelse.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer