Jemen:

Skulle dele ut penger til fattige - minst 85 døde og over 300 skadde

Panikken brøt ut da noen kjøpmenn begynte å dele ut penger til fattige folk i hovedstaden Sana, uttaler en talsmann for Houthi-opprørerne natt til torsdag.

Panikken brøt ut i en skolebygning der fattige folk hadde samlet seg for å motta penger fra lokale forretningsmenn. Bildet viser hvordan det så ut på stedet etterpå. Foto: TV-stasjonen Al-Masirah / AP / NTB
Panikken brøt ut i en skolebygning der fattige folk hadde samlet seg for å motta penger fra lokale forretningsmenn. Bildet viser hvordan det så ut på stedet etterpå. Foto: TV-stasjonen Al-Masirah / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Minst 85 mennesker omkom og over 300 ble skadd da det brøt ut panikk under utdeling av penger til fattige i Jemens hovedstad Sana.

Hundrevis av mennesker var onsdag møtt fram ved en skole i Bab al-Jemen-området i gamlebyen i Sana for å motta 5.000 rialer, rundt 85 kroner, i veldedighet fra lokale kjøpmenn.

Arrangementet ble holdt i forbindelse med den forestående feiringen av eid al-fitr, høytiden som markerer slutten på ramadan, og det var koordinert med de houthikontrollerte myndighetene i Sana.

Da porten på skolen ble åpnet, oppsto det trengsel i et trangt trappeløp inn til skolegården, og da soldater skjøt i lufta i et forsøk på å få kontroll over folkemengden, brøt det ut panikk.

Skudd skal ha truffet en strømledning som eksploderte, og folk tråkket hverandre ned i kaoset som oppsto.

Kvinner og barn

Vladimir Putins besøk til Kherson i Ukraina har skapt debatt. Nå er bløffen avslørt. Reporter: Mia Engenes Bratlie. Video: AP Vis mer

– Minst 85 mistet livet og mer enn 322 ble skadd. Det er kvinner og barn blant de døde, sier en Houthi-tjenestemann.

Klær ligger igjen på trappen ved skolebygningens utgang. Houthi-militsens kommunikasjonskontor / AP / NTB
Klær ligger igjen på trappen ved skolebygningens utgang. Houthi-militsens kommunikasjonskontor / AP / NTB Vis mer

Tallene bekreftes av talspersoner for helsevesenet som opplyser at tilstanden for rundt 50 av de skadde er alvorlig.

Ifølge houthienes politisjef Mahdi al-Mashat er tre personer pågrepet etter hendelsen, og det er satt ned en komité som skal granske tragedien.

Krigsherjet

Den Iran-støttede Houthi-bevegelsen tok sammen med deler av den tidligere regjeringshæren kontroll over Jemens hovedstad Sana høsten 2014, etter flere år med kaotiske tilstander i landet.

Noen måneder senere gikk Saudi-Arabia til krig mot dem, sammen med De forente arabiske emirater og flere andre land i regionen. Med støtte fra vestlige land som Storbritannia og USA har koalisjonen siden gjennomført over 25.000 flyangrep og lagt store deler av Jemens infrastruktur i grus.

Emiratene har også hatt soldater på bakken og støtter separatister som har erklært selvstyre i sør.

Al-Qaida og IS

USA har i tillegg ført sin egen dronekrig i Jemen, rettet mot al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP), som kontrollerer områder sør og øst i landet.

FN anslo i 2021 at AQAP har rundt 7.000 menn under våpen i Jemen, og at også den ytterliggående islamistgruppa IS hadde fått fotfeste der og har flere hundre krigere i landet.

Lidelser

De sivile lidelsene i Jemen har vært enorme de siste åtte årene. Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) anslår at over 150.000 mennesker er drept, blant dem minst 15.000 sivile i målrettede angrep.

FN har omtalt Jemen som verdens verste humanitære krise, og FNs utviklingsprogram UNDP anslo for et drøyt år siden at krigen til da hadde kostet minst 377.000 mennesker livet, rundt 60 prosent av dem som følge av sult og sykdommer.

Human Rights Watch anklager både houthiene, den saudibaserte eksilregjeringen, separatistene i sør og deres utenlandske støttespillere for å bruke nødhjelp som våpen.

Håp om fred

Saudi-Arabia og Iran inngikk nylig en avtale om normalisering og gjenoppretting av de diplomatiske forbindelsene, noe som har tent et håp om en varig fredsløsning i Jemen.

En saudiarabisk delegasjon var nylig i Sana der de holdt fredssamtaler med houthiene.

Delegasjonen ble ledet av landets ambassadør til Jemen, Mohammed al-Jaber, som ble tatt imot av houthienes politiske leder Mahdi al-Mashat.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer