Skuespiller Tom Wilkinson er død

Den britiske skuespilleren er død, 75 år gammel.

Tom Wilkinson under en premiere i 2018. Foto: NTB / AP
Tom Wilkinson under en premiere i 2018. Foto: NTB / AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Familien bekrefter dødsfallet overfor flere britiske medier.

- Det er med stor sorg at Tom Wilkinsons familie offentliggjør at han døde brått i sitt hjem 30. desember. Hans kone og familie var med ham, skriver hans agent i en uttalelse på vegne av familien.

Wilkinson har en nær 50 år lang karriere som skuespiller med over 130 filmer og tv-serier på CV-en, men han var kanskje best kjent for sin rolle i «The Full Monty» fra 1997, «I blanke messingen» på norsk.

Filmen ble en av de mest suksessrike i britisk historie og følger en rekke mannlige stålindustriarbeidere i Nord-England som tyr til stripping etter å ha mistet jobben.

Wilkinson hadde dessuten roller i kjente filmer som «Shakespeare In Love», «The Grand Budapest Hotel» og «Batman Begins». Han kan vise til to Oscar-nominasjoner, i 2001 for «In The Bedroom» og beste mannlige birolle i «Michael Clayton» i 2007. Wilkinson har dessuten vunnet Emmy, Golden Globe og BAFTA-priser for sine rolletolkninger.

I 2005 ble han tildelt Den britiske imperieordenen (OBE) av dronning Elizabeth. 75-åringen etterlater seg kone og to barn.

Mer om