Jon Skolmen er død

Skuespiller og komiker Jon Skolmen er død, 78 år gammel

Skuespiller og komiker Jon Skolmen sovnet inn torsdag kveld med familien til stede, opplyser Backstage Management til NTB.

Skuespiller og komiker Jon Skolmen er død, 78 år gammel. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Skuespiller og komiker Jon Skolmen er død, 78 år gammel. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skolmen har som en av Norges aller kjæreste artister underholdt store og små i over 30 år, og har vært å se på tv, film og revyer i både inn- og utland.

Skolmen har som en av Norges aller kjæreste artister underholdt store og små i over 40 år, og har vært å se på TV, film og revyer i både inn- og utland. Han var onkel til Hege Schøyen og Anne Ryg, og far til Christian og Tine Skolmen.

Debuten som filmskuespiller kom i 1980 i filmen «Selskapsreisen», som ble folkekjær både i Norge og Sverige. Der spilte han sammen med svenske Lasse Åberg, i et samarbeid som fortsatte i «Selskapsreisen 2» (1985), «S. O. S – En selskapsreise» (1988), «Den ufrivillige golferen» (1991) og «Helsereisen – en smal film» (1999).

I tillegg til filmkarrieren var Skolmen i mange år ansatt i NRK, der han huskes for blant annet barneprogrammet «Jon med skrivemaskinen». I 1976 vant han sammen med Trond Kirkvaag både Gullrosen, Chaplinprisen og presseprisen i Montreux for «The Nor-way to broadcasting», et humorprogram om kringkastingshistorien i Norge.

Senere generasjoner kjenner komikeren og skuespilleren som blånissen «Mjøltyt» i TV-serien «Jul i Blåfjell», samt fra NRK-suksessen «Julekongen» og en rekke teaterforestillinger fram til han sa seg ferdig i 2015.

– Vennlig og empatisk

Mange var glade i Skolmen, og nyheten om hans bortang blir møtt med sorg. Samtidig hylles han for sin fantastiske karriere og varme personlighet.

– Han var en veldig vennlig og empatisk person. Vi hadde det veldig morsomt da vi lagde filmene, sier hans mangeårige samarbeidspartner Lasse Åberg til Expressen.

– Dette var triste nyheter. I over 40 år var du en av våre mest folkekjære artister. Takk for alt, Jon, skriver kulturminister Trine Skei Grande (V) på Twitter.

– Morsomt liv

I forbindelse med utdelingen av Komiprisen i 2009 ble Skolmen og hans lange karriere hyllet med årets hederspris.

– Vinneren har vært aktivt med fra fjernsynets første år, kjent gjennom barne-TV, der han laget stor underholdning med en skrivemaskin og en persienne, sa Knut Lystad – og dermed forsto alle at det var Skolmen som skulle hedres med den gjeveste hedersprisen under årets TV-sendte Komiprisen 2009.

– Jeg er kjempeglad. Litt sjokka. Det har vært et morsomt liv, det er helt sikkert altså, sa Skolmen selv.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer