Skrev historie på Mars

Tidlig mandag ettermiddag fikk Nasa signalene som bekreftet at den første flyturen på Mars med dronen Ingenuity var vellykket.

Mandag fikk Nasa bekreftet at den første planlagte flyturen på Mars var vellykket. Illustrasjon: Nasa/JPL-Caltech / AP / NTB
Mandag fikk Nasa bekreftet at den første planlagte flyturen på Mars var vellykket. Illustrasjon: Nasa/JPL-Caltech / AP / NTB Vis mer
Publisert

Etter en ukes utsettelse, tok det lille helikopteret av fra den røde planeten mandag formiddag. Deretter var det noen timers venting før Nasa mottok signalene om hvordan det hadde gått. Den endelige bekreftelsen på en vellykket flytur kom litt før klokken 13 norsk tid.

118 år etter den første vellykkede motoriserte flyturen på vår egen planet, har en menneskeskapt farkost for første gang fløyet over en annen planet.

– Vi kan nå si at mennesker har fløyet en rotordrevet farkost på en annen planet. Hver verden får bare én førstegangsflyging, sier prosjektlederen for Ingenuity, MiMi Aung.

Programmert til å fly alene

Fordi det tar lang tid å sende signaler mellom Jorden og Mars, var den korte flyturen forhåndsprogrammert. Ingenuity var instruert til å ta av og stige i rundt seks sekunder og så holde høyden og rotere før den landet igjen.

Atmosfæren er så tynn på Mars at det tilsvarer 1 prosent av atmosfæren her på Jorden, derfor var det viktig å gjøre dronen så lett som overhodet mulig, for at den skulle ha en sjanse til å komme opp i «luften». Ingenuity veier 1,8 kilo.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer