Skismøring guide: Tips ved ulike temperaturer. Foto: Lukas Gojda/Shutterstock/NTB scanpix.
Skismøring guide: Tips ved ulike temperaturer. Foto: Lukas Gojda/Shutterstock/NTB scanpix. Vis mer

Skismøring guide: Tips ved ulike temperaturer

Har de klassiske skiene perfekt feste og fantastisk glid – så blir skituren mye bedre.

Publisert

(SOL.no): Med vinteren rundt hjørnet er det på tide å børste støv av skiutstyret. I denne artikkelen får du enkel hjelp til å smøre de klassiske skiene dine.

1. Rens skiene: Det første du bør gjøre er å rense under skiene. Bruk en vanlig skirens til å få vekk gammel smøring, og annet smuss.

2. Finn riktig smøresone: Dette kan du få målt i en sportsbutikk, ellers kan du gjøre det enkelt hjemme. Stå på skiene på gulvet i stua med lik vekt på begge bein. Få en til å føre et ark under skiene. Marker der arket stopper foran og bak. Om arket ikke får plass i det hele tatt, ja da er det på tide å kjøpe nye ski.

3. Bruk glider for god glid: Varm opp et smørejern og legg på glider i glidsonen foran og bak på skiene. Varm den gjerne inn i sålen to-tre ganger, men pass på at det ikke blir for varmt for skiene, la de kjøle seg ned mellom slagene. 150 grader er en fin temperatur, ikke la jernet være for lenge på samme plass. Etterpå fjerner du voksen med en plastsikling – og børster glidsonen i retning vekk fra festesonen. Det finnes også hurtig-glider for deg med dårlig tid – den legger du rett på glidsonen.

Skismøring

  • Skismøring er ulike stoff som smøres under ski for at de skal gli lett fremover (hopp, alpint, langrenn, snøbrett, telemark), kombinert med festesmøring for å hindre glipp i frasparket (turgåing og langrenn klassisk stil).
  • Snøens inntrengningsevne i smøringen øker med antall minusgrader, og generelt brukes hardere smøring jo lavere snøtemperaturen er.

Kilde: Store norske leksikon.

4. Legg på feste: Puss med mellomgrovt sandpapir i smøresonen, legg på et tynt lag med grunnklister eller basevoks. Det er bedre å legge en myk smøring over en hard smøring enn motsatt. Flere tynne lag er bedre enn ett tykt lag. Voks som er pålagt i klumper og stykker og ikke gnidd ut, gir både dårlig feste og dårlig glid, så bruk korken godt.

Smøring under forskjellige temperaturer

Vinteren i Norge er veldig varierende. Snøen kan være tørr, fuktig, ny, finkornet, gammel og grovkornet. Alt dette er med på å bestemme hvilken smøring du bør bruke, i tillegg til temperaturen selvfølgelig, ifølge Swix.

Et generelt tips er at den kaldeste smurningen skal legges nederst og den varmeste ytterst. På voksen står det godt forklart hvilke snøtype og temperatur den passer til, prøv deg gjerne litt frem, og se an hvordan temperaturen vil endre seg utover skituren.

Det er ikke nødvendigvis gradestokken som bestemmer om du skal bruke klister. Dersom snøen blir våt, er omdannet, grovkornet eller er såkalt «gammel snø», så bør du finne frem klisteret.

Bjørn Ivar Ekberg ved Oslo Sportslager ga følgende tips til Kondis for de forskjellige temperaturene:

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.