Skipsbrann på Sri Lanka slukket etter 13 dager

Et konteinerskip som tok fyr utenfor kysten av Sri Lanka 20. mai, er omsider slukket etter 13 dager. Skipet har sluppet ut store mengder plastavfall.

Skipsbrannen omtales som en av øyas verste marine økologiske katastrofer noensinne. Foto: Eranga Jayawardena / AP / NTB
Skipsbrannen omtales som en av øyas verste marine økologiske katastrofer noensinne. Foto: Eranga Jayawardena / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det 186 meter lange konteinerskipet X-Press Pearl, som ligger ankret opp utenfor havnen i Colombo, begynte å brenne for tolv dager siden. Det fraktet 25 tonn med salpetersyre og store mengder plastråstoff.

Maskinrommet på båten er oversvømt, og akterenden av skipet har sunket med en meter på grunn av oversvømmelsene. De har stoppet å sprute vann på skipet for å unngå ytterligere oversvømmelser, men deler av fartøyet er fortsatt for varmt til at det er mulig med en full undersøkelse.

Avhører mannskapet

Etterforskere på Sri Lanka har begynt avhør av mannskapet om bord på det Singapore-registrerte konteinerskipet.

Avhørene begynte med kapteinen og maskinsjefen mandag på hotellet der de sitter i karantene. Ifølge politiet har de avhørt tre fra mannskapet så langt.

Tusenvis av soldater og sikkerhetspersonell renser fortsatt Negombo-stranden, 40 kilometer nord for Colombo, for store mengder plastavfall og annet vrakgods fra skipet.

Økologisk katastrofe

Stranden er populær blant turister, og området utenfor benyttes også flittig av fiskere. Nå fryktes det at stranden er ødelagt.

Hendelsen omtales som en av øyas verste økologiske katastrofer til sjøs noensinne.

Den marine miljøvernmyndigheten i landet, MEPA, mener kapteinen visste om en lekkasje av salpetersyre allerede 11. mai, lenge før skipet ankom Sri Lanka. Myndighetene i landet kommer trolig til å saksøke eierne av skipet, samt mannskapet, for skadene hendelsen har ført til.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer