Kristoffersen-saken

– Skiforbundet har full støtte for sin modell

Henrik Kristoffersen har ikke dokumentert at han trenger støtteapparatet til Red Bull for å bli best i verden, sier skiforbundets advokat.

Advokat Per Andreas Bjørgan for Norges Skiforbund under prosedyren i Oslo Tingrett under rettssaken mellom Kristoffersen og Norges Skiforbund. (Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix)
Advokat Per Andreas Bjørgan for Norges Skiforbund under prosedyren i Oslo Tingrett under rettssaken mellom Kristoffersen og Norges Skiforbund. (Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix) Vis mer
Publisert

Norges Skiforbunds advokat Per Andreas Bjørgan startet tirsdag morgen sin prosedyre i saken stjernealpinisten har anlagt fordi han ikke får inngå individuell hjelmavtale med den østerrikske drikkegiganten og dermed heller ikke får tilgang til Red Bulls støtteapparat.

– Vi (skiforbundet) er usikre på den rettslige betydningen av viktigheten av å få tilgang til dette støtteapparatet, sa Bjørgan i innledningen av sin prosedyre i Oslo tingrett.

– Hva er det dette støtteapparatet består av. Hvilke tjenester er det snakk om og hva er omfanget av tjenestene? sa Bjørgan, som også anførte at den norske landslagsmodellen ikke er en særegen norsk ordning.

– De aller fleste land har i hovedtrekk det samme system som skiforbundet med sentralt eierskap til mange av markedsrettighetene, sa Bjørgan.

– Har full støtte

Henrik Kristoffersen fikk i 2016 nei til å inngå avtale om å ha sponsormerket til Red Bull på hjelmen fordi denne plassen var solgt til Telenor. Ordningen innebærer at alle landslagsutøverne må bære Telenors merke på hjelmen, og det gis ikke anledning til å gi enkeltutøvere særrettigheter.

Bjørgan mener at skiforbundet har full støtte i EØS-systemet for å nekte Kristoffersen å inngå en individuell avtale. Han viste til en uttalelse fra EFTA-domstolen i 2018.

– Det sies uttrykkelig at en ordning med samtykke og forhåndskontroll for inngåelse av individuelle sponsoravtaler er lovlig, sa Bjørgan.

Lite treffende

Han gikk også i rette med uttalelsene fra Kristoffersens advokat Odd Stemsrud, som i sin prosedyre mandag sa at «skiforbundet står i knærne i markedsmisbruk» og at skiforbundet har et system med «utslettelse av utøvernes rettigheter».

– Vi mener disse karakteristikkene er lite treffende og de er i liten grad knyttet til det faktum vi har fått presentert i denne saken og i enda mindre grad knyttet til rettspraksis om EØS-rettens anvendelse på idrettsforeningers regelverk, sa Bjørgan.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer