Skatteetaten innrømmer å ha gitt feil råd til regjeringen om pendlerboliger

Statsministerens kontor har latt politikere slippe å skatte av pendlerbolig selv om de leide ut hjemme. Nå beklager Skatteetaten å ha gitt feil råd.

Statsministerens kontor (SMK) har praktisert en annen tolkning av skattereglene for pendlerbolig enn det Skatteetaten selv sier at gjelder, skriver Adresseavisen. Foto: Berit Roald / NTB
Statsministerens kontor (SMK) har praktisert en annen tolkning av skattereglene for pendlerbolig enn det Skatteetaten selv sier at gjelder, skriver Adresseavisen. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

Statsministerens kontor (SMK) har praktisert en annen tolkning av skattereglene for pendlerbolig enn det Skatteetaten selv sier at gjelder, skriver Adresseavisen.

SMK viser til råd de fikk fra Skatteetaten i fjor.

Etaten beklager feilaktig veiledning til SMK, men står fortsatt fast på at politikere som leier ut hjemme, må skatte av pendlerboligen.

– Skatteetatens veiledning har i sum har vært tydelig, men vi ser at vi i vårt brev til SMK i november 2020 beklageligvis har gitt feilaktig veiledning på spørsmålet om en pendler kan leie ut deler av sin egen boenhet på hjemstedet og samtidig få skattefri pendlerbolig, sier leder i juridisk avdeling Lene Marie Ringså i Skatteetaten.

Skattemyndighetene har hatt samme forståelse av hva som gjelder i dette skattespørsmålet siden 1979, ifølge Skatteetaten. SMK har hatt lik praksis for pendlerboliger og skatt siden 1997, ifølge en epost SMK sendte til advokatfirmaet Grette 2. desember i år.

Stortingsrepresentantenes bruk av penderboligordningen er nå under etterforskning. De fleste skattesaker foreldes etter fem år, men Skatteetaten har mulighet til å se ti år tilbake i tid i saker de anser som grove. Politiadvokat Christian Stenberg vil ikke gi noen detaljer rundt hvor langt tilbake i tid de vil gå.

Politiadvokat Christian Stenberg vet ikke hvilke etterforskningsskritt innhentingen av informasjon vil utløse. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Politiadvokat Christian Stenberg vet ikke hvilke etterforskningsskritt innhentingen av informasjon vil utløse. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer

– Generelt kan man si at rammen for politiets virksomhet, når det gjelder etterforskning av straffbare forhold, blant annet er foreldelsesreglene. Ettforskningsordren fra statsadvokaten dreier seg om bedrageri, som kan ha en foreldelsesfrist på ti år. Men vi vet ikke hvilke etterforskningsskritt innhentinga av informasjon vil utløse, sier Stenberg til Adresseavisen onsdag.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer