Skatteekspert stiller spørsmål ved lovligheten av Sveits-flytting

Forsker Ole-Andreas Næss ved NHH stiller spørsmål ved om metoden flere rike nordmenn har brukt for å flytte penger til Sveits, er lovlig.

Skatteetaten bekrefter at de generelt kan gripe inn der en transaksjon har lite eller intet innhold utover det å spare skatt. Arkivfoto: Lise Åserud / NTB
Skatteetaten bekrefter at de generelt kan gripe inn der en transaksjon har lite eller intet innhold utover det å spare skatt. Arkivfoto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagens Næringsliv har sett på hvordan flere av landets rikeste familier har flyttet til Sveits, i en del tilfeller ved overføring av milliardformuer i forkant. En metode går ifølge avisa igjen: Barna får verdiene i form av B-aksjer i selskapet, mens fedrene beholder kontrollen gjennom A-aksjer.

Skatteeksperter som DN har snakket med, påpeker at det er flere feller å gå i ved å bruke denne modellen, særlig hvis ett av flere søsken får verdiene.

Forsker Ole-Andreas Næss ved Norges Handelshøyskole mener måten kan virke som «en strategi for å flytte formuen midlertidig til de barna som bor et sted med lavere skatt».

– Så er spørsmålet hvorvidt dette er lovlig. Vi har jo gjennomskjæringsregelen, som sier at myndighetene kan gripe inn dersom transaksjonen ikke har noen reell verdi utover skattebesparelsen. Det hadde vært veldig interessant å få en grundig juridisk vurdering av dette, sier Næss.

Skatteetaten opplyser i en epost til DN at de generelt kan foreta en gjennomskjæring hvis transaksjonen har lite eller intet innhold utover skattebesparelsen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer