Høyesteretten i USA:

Skal vurdere forbud mot omstridt våpentilbehør

Høyesteretten i USA skal vurdere om et føderalt mot såkalte bump stocks – som gjør at halvautomatiske våpen i praksis blir helautomatiske – er grunnlovsstridig.

Et halvautomatisk våpen med en såkalt bump stock oppfører seg i praksis som et helautomatisk våpen: Det fortsetter å skyte til magasinet er tomt, så lenge man holder avtrekkeren inne. Arkivfoto: Rick Bowmer / AP / NTB
Et halvautomatisk våpen med en såkalt bump stock oppfører seg i praksis som et helautomatisk våpen: Det fortsetter å skyte til magasinet er tomt, så lenge man holder avtrekkeren inne. Arkivfoto: Rick Bowmer / AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

En våpenhandler i Texas har tidligere vunnet fram i retten med at forbudet er grunnlovsstridig, men høyesterettsdommerne har sagt ja til å behandle en anke fra Biden-administrasjonen.

Forbudet ble innført på orde fra daværende president Donald Trump i 2018, etter masseskytingen i Las Vegas året før. Der ble 60 mennesker drept da en mann skjøt fra hotellvinduet sitt mot en musikkfestival.

I løpet av få minutter avfyrte gjerningsmannen over 1000 skudd, noe som var mulig fordi han brukte «bump stocks». Dette er spesialskjefter som monteres på halvautomatiske våpen og utnytter rekylen på en måte som gjør at de fungerer som helautomatiske våpen. Dermed fortsetter de å skyte til magasinet er tomt dersom man holder avtrekkeren inne.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer