Første land i verden:

Skal teste hele befolkningen

– Verden kommer til å se på.

Folk holder god avstand mens de venter på coronatest i Slovakia. (Foto: Reuters/NTB)
Folk holder god avstand mens de venter på coronatest i Slovakia. (Foto: Reuters/NTB) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Slovakia starter lørdag, som første land i verden, koronatesting av hele landets befolkning.

– Verden kommer til å se på, sa statsminister Igor Matovic tidligere i uken, og la til at tiltaket kan komme til å redde hundrevis av liv.

Rundt 45.000 helsearbeidere, soldater og politifolk settes inn i arbeidet med å gjennomføre massetestingen av de 5,4 millioner innbyggerne i landet. Dette skal skje ved rundt 5.000 testsentre.

Deltakelse er ikke obligatorisk, men folk som ikke kan fremvise negativt testresultat hvis de blir stoppet av politi, kan bli bøtelagt. Alle som tester positivt, må umiddelbart gå i karantene i ti dager.

Det dreier seg bruk av hurtigtester basert å antigenpåvisning, noe som kan gi prøvesvar på bare noen minutter. Men denne type test anses ikke for å være like pålitelig som de vanlige PCR-testene som tas med vattpinne i nese og svelg og som deretter må sendes til laboratorium for analyse.

Slovakia vil med dette være det første landet i verden av denne størrelsen til å gjennomføre nasjonal testing. Mindre europeiske stater som Luxembourg og Monaco har kunngjort massetesting av sine innbyggere, og i Kina har man gjennomført massetesting i hele byer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer