Skal stemme over svensk Nato-medlemskap i løpet av uken

Tyrkias nasjonalforsamling skal stemme over Sveriges Nato-medlemskap i løpet av denne uken.

Tyrkias nasjonalforsamling skal i løpet av uken stemme over Sveriges Nato-søknad, ifølge Bloomberg. Dersom de folkevalgte stemmer for, gjenstår kun signaturen til president Recep Tayyip Erdogan. Arkivfoto: AP / NTB
Tyrkias nasjonalforsamling skal i løpet av uken stemme over Sveriges Nato-søknad, ifølge Bloomberg. Dersom de folkevalgte stemmer for, gjenstår kun signaturen til president Recep Tayyip Erdogan. Arkivfoto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det opplyser en sentral kilde i den tyrkiske regjeringen til Bloomberg.

Utenrikskomiteen i nasjonalforsamlingen ga grønt lys for svensk Nato-medlemskap i romjulen.

Dersom nasjonalforsamlingen også gir tommelen opp, er president Recep Tayyip Erdogans navnetrekk det siste formelle steget som gjenstår.

Erdogan har gjort ratifiseringen av Sveriges Nato-medlemskap betinget av at den amerikanske kongressen samtidig godkjenner Tyrkias søknad om F-16-kampfly.

Tyrkia og Ungarn er de eneste Nato-landene som ennå ikke har godkjent svensk medlemskap i forsvarsalliansen. Sveriges medlemskap står ikke på vårplanene Ungarns regjering tidligere i januar sendte over til nasjonalforsamlingen.

Samtlige nåværende Nato-land må stemme ja for opptakelsen av et nytt medlemsland.

Russlands invasjon av Ukraina i februar 2022 førte til at både Finland og Sverige valgte å søke medlemskap i Nato. Førstnevnte ble tatt opp som medlem i april i fjor, men Tyrkia og deretter Ungarn motsatte seg Sveriges innlemmelse og krevde at visse betingelser ble oppfylt.

Den tyrkiske regjeringen mener at Sverige huser og beskytter kurdiske grupper og personer som Tyrkia anser å være terrorister.

Mer om