Skal ikke i do: - Det er ramme alvor

Kun bæsj, tiss og dopapir skal i toalettet. Likevel ender ribbefett, julepynt og mye annet i avløpet, noe som kan skape store utfordringer for avløpssystemet.

Når ribbemåltidet er ferdigspist, velger enkelte å kaste fettet i toalettet, noe som blir til fôr for rotter og kan bidra til å danne enorme fettberg i kloakken. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Når ribbemåltidet er ferdigspist, velger enkelte å kaste fettet i toalettet, noe som blir til fôr for rotter og kan bidra til å danne enorme fettberg i kloakken. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

– Det er lett å le av pratet om hva som skal i do og hva som ikke skal dit, men det er faktisk ramme alvor. Det er bare bæsj, tiss og dopapir som skal i toalettet. Så enkelt er det. Alt annet skal håndteres som avfall, sier kommuneingeniør og visepresident Kjetil Lein i Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon.

Det er særlig viktig å huske på det i jula, fremhever Lein.

– Fett, matrester, våtservietter og mye annet som kastes i toalettene, gjør at vi får enda større utfordringer med avløpssystemet enn det som kommer som følge av vanlig bruk og slitasje, sier han.

Lein anbefaler å helle flytende fett i en melkekartong som kastes i resteavfallet. Ender fettet og andre matrester i avløpet, kan det gi flere rotter som nyter godt av næring i kloakken.

Selv om det kun er tiss, bæsj og dopapir som skal i do, er det funnet mye rart i norske kloakksystemer. På lista står blant annet juletrepynt, munnbind, golfballer, levende fisk, klær (til og med jakker), vaskemopper, gebiss og verktøy.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer