Sju av ti sykepleieledere har vurdert å slutte

Sju av ti sykepleierledere sier i en undersøkelse at de har vurdert å slutte det siste året. Situasjonen er verst i sykehjem og hjemmesykepleie.

Et flertall av sykepleierne vurderer å slutte blant annet på grunn av høyt arbeidspress. Foto: Gorm Kallestad / NTB (Illustrasjonsbilde)
Et flertall av sykepleierne vurderer å slutte blant annet på grunn av høyt arbeidspress. Foto: Gorm Kallestad / NTB (Illustrasjonsbilde) Vis mer
Publisert

Det er 708 førstelinjeledere i forskjellige døgnkontinuerlige helsevirksomheter som har besvart den nylige undersøkelsen, gjort på oppdrag for Norsk Sykepleierforbund.

Ifølge rapporten ga et flertall en begrunnelse som handlet om for høyt arbeidspress.

Høy arbeidsbelastning

Hovedgrunnene for at ledere som svarer har vurdert å slutte, er oppgitt å være arbeidsbelastning, lønn og manglende støtte fra egne ledere.

Blant førstelinjeledere i sykehjem har 75 prosent vurdert å slutte, og blant ansatte i hjemmesykepleie er andelen 72 prosent. I sykehus har 56 prosent vurdert å slutte.

Også dette kommer fram i rapporten:

  • 82 prosent av førstelinjelederne mener det er vanskelig å skaffe vikarer med tilsvarende kompetanse ved korttidsfravær.
  • 67 prosent mener også det er vanskelig å erstatte de som slutter med ansatte med et tilsvarende kompetansenivå, og i sykehjem er andelen 79 prosent.
  • Kun 45 prosent av lederne i døgnkontinuerlige virksomheter i kommunene mener at de har en sammensetning av kompetanse blant ansatte som samsvarer med behovene.

Bekymret for pasientene

Leder i Norsk Sykepleierforbund Lill Sverresdatter Larsen mener situasjonen er alvorlig.

– Pasientsikkerhet og ansattes arbeidsmiljø henger nært sammen. Hvis faglig kvalitet oppleves som dårlig øker det risikoen for at sykepleiere slutter. Og det blir vanskelig å rekruttere nye. Det gjelder også ledere, sier Sverresdatter Larsen i en pressemelding.

Leder i Norsk Sykepleierforbund Lill Sverresdatter Larsen er bekymret for at dårlig arbeidsmiljø for ansatte i helsevesenet går utover pasientsikkerheten. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
Leder i Norsk Sykepleierforbund Lill Sverresdatter Larsen er bekymret for at dårlig arbeidsmiljø for ansatte i helsevesenet går utover pasientsikkerheten. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Vis mer

Det er Analyseselskapet Agenda Kaupang som har gjort undersøkelsen for Norsk Sykepleierforbund.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer