Jair Bolsonaro:

Sjokkpåstander mot ekspresidenten

En brasiliansk hacker har fortalt en kongresskomité at tidligere president Jair Bolsonaro ba ham tukle med en elektronisk stemmemaskin under fjorårets valgkamp.

Brasils tidligere president Jair Bolsonaro anklages for å ha bedt en hacker om å tukle med en elektronisk stemmemaskin. Arkivfoto: Eraldo Peres / AP / NTB
Brasils tidligere president Jair Bolsonaro anklages for å ha bedt en hacker om å tukle med en elektronisk stemmemaskin. Arkivfoto: Eraldo Peres / AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

– Han ga meg fullmakt til å gjøre hva jeg ville med stemmemaskinen, sa dataprogrammerer Walter Delgatti til komiteen torsdag.

Ifølge ham møtte han daværende president Bolsonaro i august i fjor, som også skal ha tilbudt å benåde Delgatti dersom han havnet i trøbbel. Møtet skal ha blitt arrangert av kongressmedlemmet Carla Zambelli, som betalte ham 40.000 reais for tjenestene hans.

– Tanken var å ta for meg en maskin, så jeg kunne installere appen min der og vise befolkningen at det er mulig å trykke på knappen for å stemme på én kandidat, og ende opp med en annen, forklarte Delgatti.

Bekrefter møte

Men han klarte aldri å hacke en stemmemaskin for å vise et manipulert resultat slik Bolsonaro ba ham om, sa Delgatti.

Etter Delgattis vitnesbyrd sa Bolsonaro til den lokale kringkasteren Jovem Pan at påstandene ikke stemmer, men han bekrefter å ha møtt Delgatti.

– Det var et møte og jeg sendte ham til forsvarsdepartementet for å snakke med teknikere. Han var der og ingenting mer skjedde, sa Bolsonaro.

Bolsonaros advokater sa senere i en uttalelse at påstandene til Delgatti ikke stemmer, og at han ikke har bevis for det han sier.

Vedgår ikke tap

Bolsonaro har aldri vedgått at han tapte presidentvalget i fjor. Både under og etter valgkampen har Bolsonaro hevdet at det brasilianske valgsystemet var sårbart for juks. Brasils valgtribunal har stemt for å utestenge Bolsonaro fra politikken til 2030 da de mener han er skyldig i maktmisbruk etter fjorårets valg.

Den tidligere presidenten blir også etterforsket blant annet i forbindelse med at tusener av tilhengerne hans okkuperte kongressen, presidentpalasset og høyesterett i hovedstaden Brasilia i et forsøk på å utløse et militærkupp. Det skjedde en uke etter at hans etterfølger og valgvinner Lula da Silva var innsatt som president.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer