Sjekk om du blir framtidas skatte-taper

KOMMENTAR: Her er sakene du må få med deg denne uka!

I dag betaler vi 15 prosent mva på mat. Skatteutvalget vil ha 25 prosent på alle varer og tjenester, inkludert mat. Illustrasjonsfoto: NTB
I dag betaler vi 15 prosent mva på mat. Skatteutvalget vil ha 25 prosent på alle varer og tjenester, inkludert mat. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjære Sol-leser! Lille julaften er den beste dagen i hele jula. Hjemme hos oss går vi rett over i hyggemodus. Det faller seg naturlig å bære et grantre inn i stua. Vi åpner ei flaske vin, hører på musikk og nyter tanken på at flere dager uten mas venter på oss. Det er til å bli glad av.

Sånn er det ikke for alle. Lesertallene på sakene vi legger ut på Sol viser oss tydelig hva alle er opptatt av nå: En hardt presset privatøkonomi. Det gjelder strømpriser spesielt og at alt generelt er blitt dyrere.

Vi i Sol-redaksjonen ønsker alle en fredelig julefeiring, og alt godt for dagene framover.

PS: Du kan få ukas nyhetsoppsummering fra meg på e-post hver fredag ved å melde deg på her.

God jul fra Sol-redaktør Andreas Heen Haaland-Carlsen!

Norges dyreste lekehus

Trine Fossum fra Mjøndalen har et lekehus i hagen sin. Skatteetaten mener at dette er en sekundærbolig på 189 kvadrat, som de har verdsatt til 5,4 millioner kroner. Det er selvsagt en real tabbe fra Skatteetaten, som legger seg langflat i saken.

Flere enn Trine bør ta en titt på skattekortet sitt for å sjekke om Skatteetaten har funnet på flere spikk. Her er Nettavisens artikkel om hva du bør se etter.

Krever «moms» på rubbel og bit

Rema 1000 er blant dem som kritiserer forslaget om full merverdiavgift på mat. Foto: Audun Braastad / NTB
Rema 1000 er blant dem som kritiserer forslaget om full merverdiavgift på mat. Foto: Audun Braastad / NTB Vis mer

Erna Solbergs regjering satte Skatteutvalget i arbeid med å utrede hvordan framtidas skattemodell bør se ut. De leverte rapporten sin til finansminister Trygve Slagsvold Vedum denne uka.

Det er rene ord for pengene fra utvalget. De vil ha litt lavere skatt på arbeid. Ellers skal det meste skattlegges hardere.

 • Skattene skal straffe klimautslipp strengere.
 • Den mye omtalte og utskjelte grunnrenteskatten bør brukes oftere.
 • Pensjonistene bør betale mer i skatt, i hvert fall de som har høy pensjon.
 • Vi bør innføre skatt på fordelen av å bruke vår egen bolig. Altså en nasjonal variant av eiendomsskatt.
 • Dessuten bør vi innføre mer skatt på gevinst ved boligsalg.
 • Vi bør skattlegge formuer mindre og opprette en ny skatt på arv.
 • Og ikke minst: Vi bør fjerne alle fritak for merverdiavgift på varer og tjenester, og innføre 25 prosent «moms» på rubbel og bit. Altså alt vi kjøper og forbruker. Det betyr for eksempel at mat vil bli dyrere, fordi vi bare betaler 15 prosent moms på mat i dag.

Kort fortalt blir forslagene kritisert fra mange hold. Dagbladets Børsen har en fin oppsummering som du kan lese her.

Er ADHD en motegreie?

En av ukas mest leste artikler handler om ADHD-diagnose hos kvinner. Antallet som har fått diagnosen de siste åra, har økt markant. Vi møter Linda og døtrene hennes. Alle tre har fått diagnosen. Psykiater Trond Aarre har utredet mange for ADHD. – En stor økning i antall diagnostiserte i løpet av kort tid passer bedre med en mote enn med en ekte økning i forekomsten, sier psykiateren. Du kan lese om Lindas familie og fagfolkenes diskusjon her.

Trøbbel på fjellet

Hva hadde du gjort hvis du eide en leilighet på et høyfjellshotell, og hotellet gikk konkurs? Latt det forfalle? Dette er en helt reell situasjon for Vibecke Hansen og de andre leilighetshaverne som holder til på Spåtind hotell mellom Valdres og Gudbrandsdalen. De betaler kommunale avgifter, brøyting, festeavgift, alarm, vaktmester og strøm på et hotell som er konkurs, og som de ikke eier.

Strømregninga i desember blir trolig på rundt 200.000 kroner.

Bommert å bo i campingvogn

Svein Tore Kvalheim fra Rygge sliter også med strømregninga. Han flyttet ut i campingvogna for å spare penger, blant annet på strøm. Men der får han jo ingen strømstøtte, og må betale strømregninga på 8.400 kroner.

– Jeg regnet med at strømstøtte får vi alle sammen. Der bommet jeg rett og slett, sier han til VG.

Vant VGs matbørs – så skrudde de opp prisene

Foto: Oda
Foto: Oda Vis mer

Først vant Oda VGs matbørs. Ti dager etter, sjekket E24 prisene deres på nytt. Da hadde 95 prosent av varene de sjekket gått opp minst fem prosent i pris. Nå ligger Oda nærmere Meny i pris.

I februar venter vi nytt prissjokk fra de andre dagligvarekjedene.

Trøbbel med Lånekassen

Roald Haugen gikk fra å være ufør til å bli pensjonist. Da han var ufør, kunne han ha fått slettet studiegjelden sin. Som pensjonist har han ikke lenger krav på det.

Dette oppdaget Roald to uker for seint. – Jeg følte meg som ranet på åpen gate, sier han.

Ukas ikke-sak:

Kjekskrise tett opp mot jul. Hvordan skal vi få i oss ost nå? Foto: Malin Iden / Dinside Dagbladet
Kjekskrise tett opp mot jul. Hvordan skal vi få i oss ost nå? Foto: Malin Iden / Dinside Dagbladet Vis mer

Det er tomt for kjeks i flere butikker i Oslo, melder Dinside Dagbladet. Kommunikasjonssjef Elisabeth Ekheim i Orkla presiserer at det dreier seg om Kapteinkjeks.

Få også med deg:

Back in business! Foto: Terje Pedersen / NTB
Back in business! Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
 • Kong Harald var lagt inn på sykehuset tidligere i uka. Han er blitt bedre og er kommet hjem igjen. I tillegg kom nyheten om at han gir seg som konkurranseseiler.
 • Mange døde duer i Halden denne uka. Det dreier seg om et virus som kalles newcastlesyke. Mattilsynet oppfordrer oss til å ikke mate duene, fordi viruset spres raskere når de samles i flokker.
 • To NAV-ansatte hadde et seksuelt forhold til flyktningen Ali – mens de behandlet saken hans. Nå har Riksadvokaten henlagt saken mot de to kvinnene.
 • Folk får dårligere råd. Flere blir rett og slett fattige. Siv Gabrielsen forteller sin historie i Dagsavisen.
 • Jehovas vitner saksøker staten. De mistet statsstøtte på grunn av sin praksis med å ekskludere folk.
 • Så mye koster det å steke ribba på julaften, skriver Nettavisen.
 • Fotoboksene har håvet inn 270 millioner i år. Her blir vi tatt.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer