Sjefen for atomkraftverket i Zaporizjzja er sluppet fri

Direktøren for kjernekraftverket i Zaporizjzja i Ukraina er sluppet fri, opplyser FNs atomenergibyrå IAEA etter at Ukraina anklaget Russland for å bortføre ham.

Det russiske forsvarsdepartementet delte i august dette bildet av kjernekraftverket Zaporizjzja som Russland har okkupert siden tidlig i invasjonen av Ukraina. Foto: AP / NTB
Det russiske forsvarsdepartementet delte i august dette bildet av kjernekraftverket Zaporizjzja som Russland har okkupert siden tidlig i invasjonen av Ukraina. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

– Jeg ønsker velkommen løslatelsen av Ihor Murasjov, generaldirektøren i det ukrainske atomkraftverket Zaporizjzja. Jeg har fått bekreftet at Murasjov har kommet trygt tilbake til sin familie, tvitrer IAEA-direktør Rafael Grossi.

Det ukrainske energibyrået Energoatom anklaget russiske styrker for å ha bortført Murasjov fredag.

Han skal ha blitt stoppet på vei fra det russisk-okkuperte kjernekraftverket til byen Enerhodar. I en pressemelding skrev Energoatom at russiske styrker pågrep ham med makt og førte ham bort. Hendelsen skal ha skjedd kort tid etter at Vladimir Putin erklærte at regionen var tvangsinnlemmet i Russland.

Regjeringen i Kyiv ba lørdag om at Murasjov løslates umiddelbart.

Det er ikke kjent hvor Murasjov har oppholdt seg, eller når han ble sluppet fri. Energoatom skrev at hendelsen setter driftssikkerheten til kjernekraftverket i fare.

En IAEA-delegasjon besøkte Zaporizjzja tidlig i september. FN-organet har forsøkt å få Russland og Ukraina til å enes om en sikkerhetssone rundt kraftverket for å avverge ulykker ved det som er Europas største atomkraftverk.

Grossi sa i helgen at han håper å reise til Kyiv og Moskva denne uka for å diskutere saken.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer