Oppdateringer:

Siste nyheter om den dødelige hundesykdommen

I alt er 43 hunder døde. Mattilsynet har i tillegg fått melding om syke hunder fra dyrleger i store deler av landet.

HUNDESYKDOMMEN: Sykdom herjer blant de norske hundene. Foto: Prystai/Shutterstock/NTB scanpix.
HUNDESYKDOMMEN: Sykdom herjer blant de norske hundene. Foto: Prystai/Shutterstock/NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(SOL.no): Årsaken til den dødelige hundesykdommen er fremdeles ikke kjent. Og det jobbes på spreng med finne årsaken til sykdommen som har herjet i Norge de siste ukene.

Oppdatering torsdag 26. september: Mattilsynet opphever det generelle rådet om å begrense nærkontakt mellom hunder. Mattilsynet og Veterinærinstituttet mottar nå få meldinger om hunder med blodig diaré fra veterinærer. Det er også klart at alle sykdomstilfellene ikke kan settes i sammenheng med hverandre.

Totalt 43 hunder er døde av hundesykdommen. Og det er registrert 173 antall syke hunder siden 1. august. Det er nesten 90 forskjellige hunderaser som har hatt lignende symptomer.

Nyheten om dødsfall og sykdom hos norske hunder har ifølge VG spredt seg verden rundt, og nå har Den kongelige spanske hundeklubben advart sine landsmenn om å dra til Norge på sine nettsider.

Les også: Hva hunder ikke kan spise

Symptomene du bør se etter:

  • Blodig diaré
  • Blodig oppkast
  • Nedsatt allmenntilstand

Følg med på om hunden er frisk, og at den spiser og drikker normalt. God allmenntilstand er et godt tegn. Hvis hunden din kaster opp eller får blodig diarè bør du kontakte veterinær. Utover det kan du kontakte Mattilsynet på telefon 22 40 00 00 hvis du har spørsmål. (08-15 på hverdager).

Totalt har Mattilsynet mottatt informasjon om sykdomstilfeller med lignende symptomer fra 15 fylker:

Oslo, Akershus, Nordland, Vestfold, Aust-Agder, Vest-Agder, Hordaland, Møre og Romsdal, Trøndelag, Buskerud, Hedmark, Rogaland, Østfold, Sogn og Fjordane og Telemark.

Les også: Den mystiske hundesykdommen: Advarer mot råd på sosiale medier

Funnet to bakterier som går igjen

Veterinærinstituttet har påvist bakterien Providencia alcalifaciens hos tilsammen ni hunder (åtte obduserte og én levende). Det er også påvist bakterien Clostridium perfringens hos flere av hundene. Men ifølge Veterinærinstituttet er det foreløpig ikke klart om bakteriene er årsaken til utbruddet.

Det er foreløpig ingen fellestrekk mellom sykdomstilfellene verken når det gjelder alder, rase, fôr, kontakt med andre hunder eller turområder.

Veterinærinstituttet og Mattilsynet mener at mye tyder på at den alvorlige hundesykdommen ikke er veldig smittsom mellom hunder.

Mattilsynet oppretteholder likevel råd til hundeeiere om å begrense nærkontakten mellom hunder og å holde hunder i bånd slik at man har kontroll på dem.

Hunder som viser sykdomstegn bør som vanlig tas med til veterinær så raskt som mulig.

Sannsynligvis ikke farlig for mennesker

Folkehelseinstituttet (FHI) sier til NRK at det foreløpig er lite sannsynlig at mennesker kan bli smittet av den ukjente hundesykdommen.

– Det er så langt ikke rapportert om eiere som er blitt syke, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Siri Feruglio til statskanalen.

Mattilsynets råd til hundeeiere

  • Begrens nærkontakt med andre hunder.
  • Ansamlinger av hunder bør unngås.
  • Ikke la hunden hilse eller snuse på andre hunder på tur.
  • Unngå at hunden snuser på eller spiser ting i grøfta hvor andre hunder har vært.
  • Kontakt veterinæren hvis du oppdager blodig diaré, oppkast og raskt svekket allmenntilstand hos din hund.
  • Ring veterinæren før du tar med deg akutt syk hund til klinikken.
  • Følg vaksineanbefalingene veterinæren gir.

Kilde: Mattilsynet.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer