Singapore gjennomfører ytterligere to henrettelser

To personer er hengt, dømt for narkotikasmugling i Singapore. Dermed er fire personer i landet henrettet på denne måten så langt i år.

Aktivister som jobber mot dødsstraff protesterte her mot henrettelsen av Kalwant Singh – men protestene førte ikke fram. Torsdag ble han hengt, som straff for at han smuglet heroin i 2016. Foto: Vincent Thian/AP/NTB
Aktivister som jobber mot dødsstraff protesterte her mot henrettelsen av Kalwant Singh – men protestene førte ikke fram. Torsdag ble han hengt, som straff for at han smuglet heroin i 2016. Foto: Vincent Thian/AP/NTB Vis mer
Publisert

De som ble henrettet torsdag var Kalwant Singh, en 32 år gammel man fra nabolandet Malaysia, og Norasharee Gous fra Singapore. De var begge dømt for å smugle heroin i sammen narkotikasak fra 2016.

Henrettelsene skjer i Singapore etter at hengingen av en psykisk utviklingshemmet mann i april utløste internasjonal fordømmelse. Både EU og FN kom da med negative uttalelser. Også Norge og Sveits ba om at dommen måtte omgjøres til fengsel.

Etter en pause på to år, startet Singapore opp igjen med henrettelser i år. Mange frykter at det vil bli enda flere henrettelser i tida som kommer. Singapore har noen av de strengeste narkotikalovene i verden. De holder fast ved at dødsstraff er et forebyggende og avskrekkende tiltak for å hindre rekruttering til blant annet dopsmugling.

Kriminaliteten er lav i Singapore, og myndighetene mener dødsstraff har bidratt til å gjøre bystaten til et av Asias tryggeste steder.

Dette til tross for at flere tar til orde for å forby praksisen. Amnesty kaller Singapores bruk av henrettelser som «et åpenbart budd på menneskerettighetene».

– Vi oppfordrer Singapore til å slutte med denne formen for straff umiddelbart, den er inhuman og uverdig, sier Emerlynne Gil i Amnesty.

(©NTB)

Mer om