Sindre Finnes: – Det er ikke så farlig å være gift med en statsminister

Med boka «Ved Ernas side» vil Sindre Finnes få fram budskapet om at det går an å ha et helt alminnelig familieliv – selv om man er gift med en statsminister.

Oslo 20220626. Høyreleder Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes kommer til sørgegudstjenesten i Oslo domkirke etter angrepet i Oslo natt til lørdag. To personer ble  drept og 21 personer skadet da en mann løsnet skudd mot utesteder i Oslo sentrum.Foto: Javad Parsa / NTB
Oslo 20220626. Høyreleder Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes kommer til sørgegudstjenesten i Oslo domkirke etter angrepet i Oslo natt til lørdag. To personer ble drept og 21 personer skadet da en mann løsnet skudd mot utesteder i Oslo sentrum.Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert

I over 30 år har de kjent hverandre, i over 25 av dem har de vært gift. Fredag kommer Sindre Finnes, ektemannen til Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg, med sin versjon av hvordan denne tiden har vært.

«Ved Ernas side» er tittelen han har gitt boka, som er skrevet i samarbeid med Dagblad-kommentator Martine Aurdal.

– Jeg ville fortelle litt om livet rundt en statsminister, og hvordan hverdagen blir når man lever med en, sier Finnes til NTB.

Alminnelig liv

Hovedbudskapet i boka er at selv en statsministerfamilie kan ha et helt alminnelig liv – også når det stormer rundt hovedpersonen.

– Det viktigste har vært å fortelle at disse årene der det har vært uro rundt Erna, så var ikke det noe vi i familien følte så mye på. Det var mest mediedrevet, sier Finnes.

– Hets og trolling kan være en utfordring. Men jeg håper jeg kan være med og fortelle at dette er en situasjon som ikke trenger å påvirke familien så mye. Det er ikke så farlig, sier han.

Å fortelle en historie som spenner over mer enn 30 år, kan være vanskelig, medgir forfatteren. Særlig uten at det går ut over noen enkeltpersoner.

– Det kan jo være fristende. Jeg har prøvd å ikke fokusere for mye på dette, men mer på prosesser og beslutninger. For eksempel er det jo veldig spennende hvordan Norge har blitt en langt viktigere internasjonal aktør enn det 5,5 millioner innbyggere skulle tilsi.

Beskytte barna

Selv har han stort sett holdt seg i bakgrunnen mens kona klatret oppover den politiske stigen og til slutt nådde topptrinnet. Siden 1998 har han jobbet som fagsjef i Norsk Industri. Året før ble hans egen politiske karriere lagt på hylla.

Hjemme har hans oppgave blant annet vært å beskytte barna mot uønsket oppmerksomhet. Blant annet skriver han dette om da hele familien sto på scenen på Høyres valgvake da de blåblå vant valget i 2013:

«Da oppmerksomheten ble rettet mot oss, ble jeg rørt. Takken, alle ansiktene og hendene som var rettet i vår retning, gjorde inntrykk. Så skjøt refleksen inn: Jeg måtte beskytte barna.»

– Det har vært en todelt oppgave, både å sørge for at barna kan oppleve så mye som mulig sammen med mor og far, og samtidig unngå at de utsettes for ting som ikke kan reverseres. De skal få velge selv hvor mange som kjenner dem igjen, sier Finnes.

Ingen sensur

Han beskriver kona som en person som vokser med oppgavene.

– Og så er hun arbeidsom og snill, sier han.

Erna Solberg har fått lese deler av manuset underveis. Men hun har ikke fått sensurere boka, bedyrer Finnes.

– Nei, det har ikke vært nødvendig. Hun mente noe var uvesentlig og ikke burde med, men jeg tok det med likevel, sier han.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer