Irak

Sikkerhetsstyrker i Bagdad avfyrte tåregass mot demonstranter som trosset portforbud

Irakiske sikkerhetsstyrker avfyrte tåregass mot et hundretall demonstranter som samlet seg i Bagdad, få timer etter at statsministeren erklærte portforbud.

Det er innført portforbud i Bagdad etter demonstrasjoner de siste dagene i Irak. Folk protesterer mot myndighetene, mot korrupsjon og høy arbeidsledighet. Foto: Hadi Mizban / AP / NTB scanpix
Det er innført portforbud i Bagdad etter demonstrasjoner de siste dagene i Irak. Folk protesterer mot myndighetene, mot korrupsjon og høy arbeidsledighet. Foto: Hadi Mizban / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag morgen avfyrte politiet skudd i lufta for å spre flere titall demonstranter som hadde samlet seg på Tahrir-plassen, ifølge en fotograf fra nyhetsbyrået AFP.

Den irakiske statsministeren har erklært portforbud i Bagdad inntil videre. Siden tirsdag er minst 13 personer drept og over 400 såret i Bagdad og en rekke andre byer i Irak. En av de drepte er en polititjenestemann, mens de øvrige er demonstranter.

Eksplosjoner i grønn sone

Før soloppgang torsdag hørtes eksplosjoner inne i den tungt bevoktede såkalte grønne sonen i hovedstaden. Den irakiske regjeringen og en rekke ambassader, blant annet den amerikanske, holder til her. Stedet er omringet av betongmurer.

Den amerikanskledede koalisjonen sier at de undersøker hendelsen, og at ingen fra deres styrker ble såret. Det meldes heller ikke om skader på bygg.

Portforbud inntil videre

Etter to døgn med demonstrasjoner mot blant annet korrupsjon og høy arbeidsledighet, innførte irakiske myndigheter onsdag unntakstilstand i tre byer. Da var en rekke mennesker drept eller såret under demonstrasjonene.

– Alle kjøretøyer og enkeltpersoner har totalforbud mot å bevege seg i Bagdad fra klokken 5 i dag, torsdag, og inntil videre, sa statsminister Adel Abdul Mahdi i en skriftlig uttalelse.

Reisende til og fra flyplassen i Bagdad, ambulanser, ansatte i sykehus, strøm, vann og avløp, samt religiøse pilegrimer er unntatt fra portforbudet, heter det i meldingen.

Det er videre opp til provinsguvernører å avgjøre om de skal erklære portforbud andre steder.


(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer