Hentet lik ned fra Mount Everest

Sherpaer hentet ned fire døde personer fra verdens høyeste fjell

Et team med sherpaer har hentet ned fire lik og 11 tonn med søppel fra Mount Everest.

Dette bildet av de lange køene på Mount Everest under årets klatresesong, har gått verden rundt. (Foto: Nirmal Purja / Nimsdai Project Possible / AP / NTB scanpix.).
Dette bildet av de lange køene på Mount Everest under årets klatresesong, har gått verden rundt. (Foto: Nirmal Purja / Nimsdai Project Possible / AP / NTB scanpix.). Vis mer
Publisert

Årets klatresesong på Mount Everest har krevd flere liv enn vanlig. Elleve personer har mistet livet i forsøket på å nå toppen – mot fem i fjor. Trengsel og lange køer har fått noe av skylden.

Nå er sesongen over, og store mengder avfall er fraktet ned fra fjellet. I løpet av den siste måneden har tolv sherpaer tatt med seg lik, oksygenflasker, tauverk, telt, innpakningspapir og annet søppel fra flere forskjellige leirer på veien mot den 8.848 meter høye toppen.

– Sherpaene sorterte søppelet på base camp. Kun det som kunne resirkuleres, ble fraktet videre til Katmandu, sier Dandu Raj Ghimire, som leder landets turistmyndigheter.

Likene ble fraktet til et sykehus i hovedstaden. De er ennå ikke identifisert.

Under den kommersielle klatresesongen i april-mai, settes det opp flere leirer som sender materiell fra basecamp og oppover på ruten. De lokale lovene krever at hver klatrer tar med seg minst 8 kilo med søppel på veien ned, men regelverket blir ikke strengt håndhevet og i varierende grad fulgt.

Kødannelse

Rundt 5.000 har nådd toppen av Mount Everest gjennom tidene. Over 300 har omkommet i forsøket.

41 grupper med til sammen 378 klatrere fra hele verden har fått tillatelse til å bestige Mount Everest under årets klatresesong. Dette har resultert i svært lange køer på vei opp mot toppen.

Flere av dødsfallene den siste tiden antas å ha sammenheng med køene og kritikere mener jakt på profitt i klatrenæringen fører til at for mange får tillatelse til å bestige fjellet fra nepalsk side.

Åtte savnet

Årets klatresesong har også vært dødelig i andre deler av fjellkjeden Himalaya, som strekker seg over landene India, Pakistan, Nepal, Kina og Bhutan. Til sammen kan nærmere 20 mennesker ha omkommet på fjell som alle er høyere enn 8.000 meter.

En hel ekspedisjon med åtte klatrere er savnet og antatt omkommet på 7.816 meter høye Nanda Devi, som ligger i den indiske delen av Himalaya og er landets nest høyeste fjell.

Klatrerne skulle bestige østtoppen, som er 6.477 meter høy og aldri tidligere besteget.

Mandag observerte fly som deltar i letingen etter dem, fem døde mennesker på fjellet.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer