- Shabana løftet en mulla og beveget et helt folk

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen omtalte Shabana Rehman som en pioner da hun talte under gravferdsseremonien i Oslo rådhus tirsdag.

På vegne av Regjeringen taler kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen i begravelsen.
På vegne av Regjeringen taler kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen i begravelsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den prisbelønte samfunnsdebattanten, frihetsforkjemperen og komikeren Shabana Rehman gikk bort 29. desember etter knapt ett år med kamp mot kreft. Regjeringen besluttet i forrige uke å hedre henne med gravferd på statens bekostning.

Trettebergstuen holdt minnetale på vegne av regjeringen og omtalte Rehman som en pioner

– Hun var en av de første med minoritetsbakgrunn som klarte å bryte lydmuren i offentligheten og nå ut til et større publikum, sa kultur- og likestillingsministeren

– Hun løftet en mulla – og hun beveget et helt folk.

– Shabana ga oss et nytt syn på hva det vil si å være norsk.

– Få forandret så mye

Også stortingspresident Masud Gharahkhani hold tale ved Rehmans kiste.

– Norge må i dag ta farvel med en stemme vi egentlig ikke har råd til å miste, sa han.

– Hun sto alltid opp for ytringsfrihet og likestilling, sa Gharahkhani. Han minnes Rehman som uredd og banebrytende i kampene hun tok og midlene hun brukte.

– Det er få som har forandret så mye, vært så modig og etterlatt seg så mye debatt og latter som Shabana Rehman

Tid for å minnes

Svært mange er kommet til Oslo rådhus for å ta et siste farvel med Shabana Rehman. Christian Lomsdalen fra Human-Etisk Forbund (HEF) leder seremonien.

– Nå er det tid for å minnes, sa Lomsdalen etter å ha ønsket alle velkommen.

Venn og kollega Zahid Ali blir den første av fem nære og bekjente av Shabana Rehman som sier minneord i gravferden. I tillegg til at han gikk på barneskolen med Rehman, var de kolleger.

Holder minneord

Da dørene til Oslo rådhus åpnet klokka 10.30 tirsdag, begynte folk sakte å strømme på. Rundt 800 av totalt 1.000 plasser er tilgjengelige for allmennheten. Til toner fra flygelet med Kristian Hernes fant de sine plasser.

– Ingen har kjempet for frihet på samme måte som Shabana Rehman, sa Venstres Abid Raja til Nettavisen på vei inn til seremonien.

– Jeg kommer til å huske henne som en dame med livsglede og utrolig mot. En engasjerende person, sa Høyre-leder Erna Solberg.

Fra klokka 11.30 ankom representanter for det offisielle Norge. Blant gjestene er kronprins Haakon, to statsråder og stortingspresident Gharahkhani.

Venner og kolleger

Det siste året av hennes liv skrev Rehman åpent om kreftbehandlingen i Nettavisen. Tirsdag er avisens redaktør Erik Stephansen på talerlisten i gravferden, før Sarah Gaulin sier sine minneord. Gaulin leder LIM (Likestilling, integrering, mangfold), som er en ikke-statlig organisasjon som arbeider for å fremme innvandrernes deltakelse, tillit og tilhørighet til det norske samfunnet.

Også tidligere generalløytnant Robert Mood skal tale i rådhuset. Han og Rehman fant tonen da de begge deltok under Filosofifestivalen i Kragerø i 2018.

Deretter skal Subjekt-redaktør Danby Choi si sine minneord, før HEF-styreleder Lomsdalen er siste taler ut.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer