Senterpartiet vil lukte på kjernekraft

Senterpartiet går inn for å hente inn mer kunnskap om kjernekraft. Partiet sier også nei til elektrifisering av Melkøya.

Senterpartiet åpner døra for kjernekraft, men sier nei til makspris på strøm. Foto: Joakim Halvorsen / NTB
Senterpartiet åpner døra for kjernekraft, men sier nei til makspris på strøm. Foto: Joakim Halvorsen / NTB Vis mer
Publisert

Det ble klart på Senterpartiets landsmøte i Trondheim lørdag.

Strømsaken var på forhånd ventet å bli en av de store sakene på landsmøtet, men etter en kort debatt ble innstillingen fra resolusjonskomiteen i det store og hele vedtatt.

Vil se på kjernekraft

Senterpartiet mener det er behov for mer kunnskap om nye energikilder som kan bli relevante i fremtiden, som kjernekraft.

– Vi ser at flere land rundt oss igjen satser på kjernekraft for å sikre forsyningssikkerhet og stabilitet i energisystemene sine, heter det i resolusjonen.

Samtidig peker Sp på at det fortsatt er store utfordringer knyttet til atomsikkerhet, avfallshåndtering og kostnad.

– I dag har vi sannsynligvis verken kompetanse, regulatorisk rammeverk eller et ordentlig kunnskapsgrunnlag til å gå nærmere inn i et slikt ordskifte utover det rent konseptuelle. Det vil uansett ta lang tid, erkjenner Senterpartiet – som samtidig mener tiden er inne for å hente inn mer kunnskap og satse planmessig på ytterligere forskning og kompetansebygging.

– Som nasjon vil vi uansett måtte forholde oss til dette, heter det i resolusjonen.

Melkøya-nei

Kun på ett punkt, om elektrifisering av Melkøya, gikk et flertall på landsmøtet imot komiteens innstilling.

– Planene om å elektrifisere Melkøya med strøm fra dagens nett må stanses da dette setter en effektiv stopper for annen industrietablering og opprettelse av arbeidsplasser i hele Troms og Finnmark, heter det i punktet som ble vedtatt.

Partiet stemte imidlertid ned flere forslag om makspris og regulering av eksport.

Derimot ble partiets motstand mot EUs fjerde energimarkedspakke stadfestet.

− Det norske kraftsystemet må baseres på gjensidig utveksling, ikke en eksportstrategi som driver norske strømpriser opp. Norge skal ikke være Europas batteri, sier Senterpartiets energipolitiske talsperson Ole André Myhrvold.

– Fremdeles er det nødvendig å ta ytterligere grep for å sikre mer nasjonal kontroll og varig lavere kraftpriser for norske hjem og bedrifter, sier han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer