Kina

Sendte opp ny romrakett – som skal gjenbrukes

Kina har gjennomført en vellykket oppskyting av romraketten Den lange marsjen 8. Deler av den 50 meter lange raketten skal i fremtiden kunne gjenbrukes.

Nylig sendte Kina opp denne raketten for å hente tilbake de første prøvene fra månen på 44 år. Tirsdag testet de en ny rakett, som delvis skal kunne gjenbrukes i fremtiden. Arkivfoto: Mark Schiefelbein / AP / NTB
Nylig sendte Kina opp denne raketten for å hente tilbake de første prøvene fra månen på 44 år. Tirsdag testet de en ny rakett, som delvis skal kunne gjenbrukes i fremtiden. Arkivfoto: Mark Schiefelbein / AP / NTB Vis mer
Publisert
DØDE: Mike Hughes døde under oppskytingen av sin hjemmelagde rakett lørdag. Han ønsket å bevise at jorda var flat, ved å reise ut i verdensrommet. Video: Justin Chapman/@justindchapman / AP Vis mer

Kort tid etter oppskytingen fra romfartssenteret på Hainan sør i landet, opplyste kontrollsenteret at alt fungerte normalt. Om bord var fem små satellitter, som ble plassert ut som planlagt. Dette var den første oppskytingen av den nye raketten og var ifølge statlig TV vellykket.

Den lange marsjen 8 har en lastekapasitet på mellom 2,8 og 5 tonn, avhengig av hvor høy bane satellittene skal plasseres i. Etter planen skal flere deler, inkludert bærerakettene, kunne brukes om igjen i fremtiden. Det første trinnet skal kunne lande vertikalt etter oppskyting, slik amerikanske SpaceX gjør med sine raketter.

Kina har et ambisiøst romfartsprogram med planer om ferder til månen og Mars og bygging av en romstasjon i årene som kommer.

Sist torsdag kom en kapsel tilbake til Jorden etter å ha hentet 2 kilo med prøver fra månens overflate. Det er første gang på 44 år at det er hentet stein og jord fra månen. Kun USA og Sovjetunionen har gjort dette før Kina.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer