Senatet skal stemme over abortlovforslag denne uka

Senatet skal stemme over et forslag om å lovfeste en nasjonal rett til abort i USA onsdag, en prosess som trolig ikke vil lede noen vei.

Senatet skal stemme over et forslag om å lovfeste en nasjonal rett til abort i USA onsdag, sier demokratenes leder Chuck Schumer. Forslaget vil høyst trolig gå i vasken. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB.
Senatet skal stemme over et forslag om å lovfeste en nasjonal rett til abort i USA onsdag, sier demokratenes leder Chuck Schumer. Forslaget vil høyst trolig gå i vasken. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB. Vis mer
Publisert

Det skjer etter at det forrige uke ble lekket et utkast fra landets høyesterett der det ble antydet at domstolen vil annullere kjennelsen i saken Roe vs. Wade fra 1973, som siden den gang har gitt amerikanske kvinner retten til fri abort.

Kjennelsen har aldri blitt fulgt opp i føderal lovgivning. Chuck Schumer, demokratenes leder i Senatet, sier det vil stemmes over et forslag om å lovfeste abortretten onsdag.

Det er nær sagt utenkelig at forslaget vil bli vedtatt, da det må ti republikanske stemmer til.

Alle senatorer vil imidlertid bli tvunget til å flagge posisjonen sin rundt et av landets mest kontroversielle temaer, og Demokratene håper debatten vil oppildne velgere før mellomvalget i november.

– Vi kommer til å stemme på onsdag, og alle amerikanere vil få se hvor hver eneste senator står. De kan ikke gjemme seg lenger, sa Schumer søndag.

En rekke delstater har innført strenge abortinnskrenkinger. Blant annet har Texas forbudt aborter etter at fosterets hjerteslag kan oppdages. Det er i praksis et forbud etter uke seks, på et tidspunkt mange ikke vet at de er gravide.

Dersom høyesteretten omgjør Roe vs. Wade, har 26 delstater signalisert at de kommer til å innskrenke kvinners rett til abort.

(©NTB)

Mer om