Senatet godkjente midlertidig avtale for å unngå gjeldskrise

Senatet har stemt ja til en avtale som gjør at USA fortsatt kan låne penger i to måneder til og dermed unngå en stor gjeldskrise.

Senatet er enige om en avtale som hever det amerikanske gjeldstaket og gjør at statsgjelda kan betales fram til desember. Finansdepartementet hadde advart mot at USA kom til å stå uten penger til å håndtere den enorme gjelda om gjeldstaket ikke ble hevet innen 18. oktober. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB
Senatet er enige om en avtale som hever det amerikanske gjeldstaket og gjør at statsgjelda kan betales fram til desember. Finansdepartementet hadde advart mot at USA kom til å stå uten penger til å håndtere den enorme gjelda om gjeldstaket ikke ble hevet innen 18. oktober. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB Vis mer
Publisert

Alle 50 demokrater stemte for, mens 48 republikanere stemte imot. To avsto fra å stemme.

Avtalen må også godkjennes i Representantenes hus, der den antas å bli vedtatt, før den havner på president Joe Bidens bord. Det ventes å skje først i neste uke.

Finansdepartementet advarte om at USA kom til å stå uten penger til å håndtere landets enorme statsgjeld om ikke gjeldstaket ble hevet innen 18. oktober.

Avtalen hever gjeldstaket med 480 milliarder dollar, tilsvarende rundt 4.119 milliarder kroner. Demokratene får dermed mer tid til å finne en langsiktig løsning, de to partiene må gå opp den samme stien på nytt.

Den nye fristen er 3. desember, samme dag som regjeringen i teorien går tom for penger, med mindre Kongressen blir enige om finansiering av statsapparatet.

Demokratene kjemper samtidig for å få gjennomslag for Bidens store infrastruktur- og velferdspakker, som skal koste mer enn 4.000 milliarder dollar.

En av pakkene, den såkalte krisepakken, skal delvis finansieres gjennom høyere skatt på de rike og økt selskapsskatt, noe republikanere er sterkt imot.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer