Vis mer

Selvmordsangrep i Istanbul: Dette vet vi

Norske Jostein (59) skadd etter Istanbul-terroren.

(upublisert) Opprettet 1. Mistenker syrer for å ha utført angrepet


  Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan opplyser at de mistenker en syrisk selvmordsbomber for å stå bak eksplosjonen i Istanbul, skriver Dagbladet.

  Ifølge AFP har myndighetene tidligere opplyst at en terrorgruppe står bak eksplosjonen, skriver VG.


  Nyhetsbyrået Reuters melder at to høystående kilder i det tyrkiske sikkerhetsapparatet sier det er høyst sannsynlig at IS-medlemmer er ansvarlig.


 2. Minst ti mennesker drept


  Den kraftige eksplosjonen skjedde ved Sultanahmet-plassen i Istanbul rundt klokken 10.20, tirsdag. Minst ti mennesker er drept, ifølge lokale myndigheter. I tillegg er 15 personer skadd, skriver Dagbladet.

  Sultanahmet-plassen er et populært turistmål i Tyrkias mest folkerike by. «Den blå moskeen» ligger like ved, rett overfor Hagia Sofia. Dette er byens største turistattraksjoner.


 3. Norske Jostein (59) skadet i angrepet


  Norske Jostein Nielsen (59), nestleder for Frelsesarmeens virksomhet i Øst-Europa, ble lettere skadd etter eksplosjonen i Istanbul tirsdag, skriver Dagbladet. Han ble sendt til sykehus for behandling.

  I tillegg er også seks tyskere og en fra Peru blant de skadde, ifølge nyhetsbyrået Dogan.

  Ifølge den tyrkiske avisen Radikal skal ni tyskere være blant de drepte i eksplosjonen i Istanbul. Dette er foreløpig ikke bekreftet, skriver VG.


 4. Arresterte personer mistenkt for terrorplanlegging


  Tyrkisk politi arresterte tre personer mistenkt for å være tilknyttet IS i Diyarbakir i går. Ifølge politiet var de tre i ferd med å iverksette et angrep i den sørvestlige provinsen, melder VG.

  To mistenkte IS-terrorister ble også arrestert i Ankara 30. desember, og de to skal angivelig ha planlagt et terrorangrep på nyttårsaften.


 5. Eksplosjonen var svært kraftig


  FOTO: Tolga Bozoglu / NTB Scanpix

  Ifølge øyenvitner var eksplosjonen svært kraftig, og ble hørt i nabolag i nærheten, melder VG.

  – Eksplosjonen var så kraftig at bakken ristet. Det var et høyt smell som svidde i nesen. Jeg startet å løpe med datteren min, og vi tok oss inn i en bygning i nærheten. Det var veldig skummelt, sier den tyske turisten Caroline til AFP.


 6. Ber medier om å ikke rapportere


  Tyrkiske myndigheter har lagt ned forbud mot å rapportere fra hendelsen, skriver Aftenposten. Dette øker forvirringen om hva som egentlig har hendt. Mange tyrkiske medier ser likevel ut til å fortsette å dekke nyheten.
 7. Advarer mot å oppholode seg i turistområder


  Utenriksdepartementet i Berlin advarer tyske borgere mot å oppholde seg i turistområder og i nærheten av folkemengder i Istanbul, melder NTB.  – Reisende i Istanbul bes innstendig om å inntil videre unngå store folkmengder på offentlige steder og turistattraksjoner, samt å holde seg oppdatert om situasjonen via disse offisielle reiserådene og mediene, heter det i en uttalelse fra det tyske utenriksdepartementet tirsdag.


 8. Innkaller regjeringen til krisemøte


  Statsminister Ahmet Davutoglu innkaller Tyrkias regjering til krisemøte etter eksplosjonen i Istanbul, melder NTB.


  Årsaken til eksplosjonen er ennå ikke kjent, men ifølge mediene kan det dreie seg om et selvmordsangrep.


 9. Flere angrep på kort tid


  Tyrkia ble rystet av flere terrorangrep i 2015, og det er islamistgruppen IS som anklages for å stå bak, skriver NRK.

  En politimann ble drept da en kvinnelig selvmordsbomber slo til mot en av turistpolitiets bygninger i bydelen Sultanahmet i Istanbul den 6. Januar.33 mennesker mistet livet og 104 ble såret da en selvmordsbomber angrep en fredsmarsj i byen Suruc sørøst i landet, og nær den Syriske grensen den 20. Juli.Det tredje terrorangrepet i Ankara tok 102 liv og mer enn 500 ble såret da to selvmordsbombere slo til mot fredsmarkering utenfor togstasjonen i tyrkiske hovedstaden.


 10. Børge Brende er i Tyrkia


  Utenriksminister Børge Brende er for tiden på offisielt besøk i Tyrkia, og har sittet i møter med den tyrkiske visestatsministeren. Han har et møte med president Recep Tayyip Erdogan i ettermiddag, og ifølge UD vil dette i utgangspunktet gå som planlagt, skriver VG.Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.