Seks viktige asylspørsmål politikerne må finne svar på

Hvor skal pengene hentes fra, og hvor skal de bo?

(upublisert) Opprettet

Regjeringen skal i månedsskiftet legge frem en tilleggsmelding til statsbudsjettet. Her vil de komme med sine forslag til hvordan man skal dekke kostnadene i forbindelse med flyktningestrømmen til Norge.

Når tilleggsbevilgningen til statsbudsjettet for 2016 kommer om få uker, starter dragkampen mellom regjeringen og samarbeidspartiene.

Dette er ett av flere viktige spørsmål politikerne må finne svar på. SOL samler noen av de viktigste spørsmålene.

 1. Hvor skal pengene tas fra?


  KrF-leder Knut Arild Hareide varsler tøffe tak om regjeringen vil kutte i bistandsmidler for å bruke pengene på flyktninger i Norge. FOTO: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

  I sin redegjørelse for Stortinget tirsdag sa Erna Solberg at det vil koste staten 40-50 milliarder kroner over fem år å gi de nyankomne en plass i det norske samfunnet.


  DNB Markets anslår at det vil koste 5-6 milliarder kroner mer enn anslått i budsjettet å håndtere den økte asylstrømmen neste år. Finansminister Siv Jensen (Frp) vil overfor NTB ikke si om disse tallene er riktige, men sier at de skal snu alle steiner og komme tilbake til Stortinget med nye prognoser og forslag til inndekning.

  - Vi kommer ikke gjennom dette uten sannsynligvis å bruke noe mer oljepenger, sier statsminister Erna Solberg til Aftenposten. Overfor Dagbladet har hun også gjort det klart at Norge ikke kan verne bistandsbudsjettet i denne situasjonen.

  KrF-leder Knut Arild Hareide varsler derimot tøffe tak hvis regjeringen går inn for å ta penger fra bistandsbudsjettet, og peker på at langsiktig bistand kan bidra til å hindre krig og ustabilitet, og dermed nye flyktningstrømmer.

  Hareide ønsker heller ikke å øke oljepengebruken for å finansiere tiltakene. Da vil han heller hente inn mer penger gjennom skattesystemet.

  Statsminister Erna Solberg erkjenner at det kan bli nødvendig å skrote noen av satsningene i statsbudsjettet, men å sette en strek over de foreslåtte skattelettelsene er ingen fristende løsning for Solberg.


 2. Hvordan skal asylsøkerne bo?


  FOTO: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

  Da statsministeren redegjorde for flyktningsituasjonen i Stortinget tirsdag sa hun at asylsøkerne skal få et godt og forsvarlig, men nøkternt tilbud, og at kostnadene må ned.

  Til VG sier Erna Solberg man først vil lete etter bygninger med «enklere standard» for å huse flyktningene. Hun vil ikke utelukke teltleirer - heller ikke utendørs.

  Gigantmottaket på Råde, der opp til tusen flyktninger skal få plass i et tomt Smart Club-lokale, er bygd opp som en teltleir innendørs.

  Jonas Gahr Støre (Ap) sier seg enig med statsminister Erna Solberg i at det kan være nødvendig å endre mottaksapparatet for å gjøre ting enklere og spare penger.

  SV-leder Audun Lysbakken mener derimot at det er ekstremt viktig at mottaket av enslige mindreårige rustes opp.


 3. Skal det kuttes i pengeytelser til asylsøkere?


  Statsminister Erna Solberg (H) besøkte Politiets utlendingsenhet på Tøyen i Oslo 1. oktober. Der møtte hun flyktninger og migranter som nylig har ankommet Norge. FOTO: Politiets utlendingsenhet / NTB scanpix

  I forslaget til statsbudsjett for neste år har regjeringen allerede foreslått kutt i ytelsen til eldre innvandrere som kommer til Norge på familiegjenforening. Statsminister Erna Solberg (H) åpner for flere slike kutt.


  Frp-nestleder Per Sandberg har foreslått at regjeringen bør redusere og delvis fjerne økonomisk støtte i asylprosessen. Han mener kontanter må bort og «erstattes av ulike service og natural».

  Ap-leder Jonas Gahr Støre advarer mot å redusere ytelser og velferd slik at de som kommer blir et «C-lag».

  – Dette er mennesker som i utgangspunktet kan stå lagelig til for å havne der, sier han til NTB.


 4. Skal kommuner tvinges til å ta imot flyktninger?


  FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

  Rasmus Hansson, talsperson og stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne, ber regjeringen vurdere å tvinge kommunene til å ta imot flyktninger og å tilby dem introduksjonsprogram på linje med andre kommunale tjenester, melder Nationen.


  Inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) holder på at kommunene selv må få avgjøre om de vil ta imot flyktninger.

  – Vi ønsker ikke tvang og vil ha en frivillig bosettingslinje. Kommunene må selv vurdere hvilken kapasitet de har. Jeg er mer opptatt av å se hvordan flere kan lykkes med integreringsarbeidet, sier statsråden til NTB.
 5. Skal det satses sterkere på retur?


  FOTO: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

  Før regjeringen og samarbeidspartiene gikk inn i sitt halvårsmøte tirsdag, var Frp-leder Siv Jensen klar på at fokuset nå må ligge på innstramming og retur. Også Solberg setter effektiv retur høyt på dagsorden, skriver NRK.

  – Hvis ikke de som får avslag returneres raskt vil vi få flere asylsøkere fra områder der det ikke er behov for beskyttelse. Vi ser nå at hele Europa jobber med returpolitikk og Norge har vært bedre på det enn mange europeiske land, sier Erna Solberg.


 6. Skal asylsøkere få lov til å jobbe mens de søker asyl?


  Venstre-leder Trine skei Grande før møtet mellom partilederne i regjeringspartiene Høyre og Frp og samarbeidspartiene Venstre og Krf i Nydalen tirsdag. FOTO: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

  Venstre-leder Trine Skei Grande uttalte til NTB mandag at hun vil be regjeringen legge til rette for at flyktninger fra Syria kan komme i jobb mens de venter på asylintervju.

  Tirsdag ba Stortinget om at regjeringen vurdere dette, i en innstilling hvor det står: «Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med en vurdering av forslag til nye kriterier som gjør det enklere å få midlertidig arbeidstillatelse mens asylsøknaden er til behandling.»

  Innstillingen støttes både av regjeringspartiene Høyre og Frp, i tillegg til SV, Ap, Sp, Venstre, KrF og Sp.


Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.