Seks ungdommer dømt for tilfeldig vold i Oslo

Seks ungdommer i alderen 16 til 19 år er i Oslo tingrett dømt til fengsel og samfunnsstraffer etter en serie med ran og voldsoverfall en helg i fjor høst.

Oslo tingrett der de seks guttene er dømt for flere ran og grov vold etter en helg i september i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB.
Oslo tingrett der de seks guttene er dømt for flere ran og grov vold etter en helg i september i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB. Vis mer
Publisert

I slutten av september i fjor fikk politiet vite om flere ran og voldshendelser og startet etterforskning. Særlig etter flere hendelser på et område kalt Tyskertoppen på Korsvoll mottok politiet flere anmeldelser. Samme helg hadde det også skjedd et grovt voldsoverfall på Jernbanetorget og på St. Hanshaugen.

– Alle de tiltalte er unge lovbrytere. Fire av dem var under 18 år på gjerningstidspunktet, og den eldste var 19 år. Yngstemann var 15 år og 10 måneder, står det i dommen.

Fengsel og samfunnsstraff

Onsdag fikk de domfelte forkynt straffene i Oslo tingrett. En 18-åring er dømt til fengsel to år og sju måneder, men 20 måneder av straffen er gjort ubetinget. En 19-åring må sone elleve måneder av en straff på 19 måneders fengsel.

Tre av de andre dømmes til samfunnsstraffer fra 420 timer til 80 timer. Den siste av de seks er idømt ungdomsstraff i nå måneder.

I tillegg må de seks betale til sammen 185.000 kroner i oppreisningserstatning til fire av ofrene, samt 5.000 kroner i erstatninger til tre av ransofrene.

Filmet ran

Flere av dem som ble overfalt av guttegjengen, ble påført alvorlige skader, og en av dem ble innlagt på sykehus i over en uke med hodeskader.

I forbindelse med flere av sakene har politiet sikret filmopptak. I et av dem vises en guttegjeng på om lag 20 stykker som tar igjen en gutt i en gate på Korsvoll. Gutten får kraftig juling mens han holder seg fast i en lyktestolpe. Selv om denne gutten aldri er blitt identifisert, blir fem av de tiltalte dømt for å deltatt i overfallet og for å ha forsøkt å rane ham.

– Ettersom fornærmede ikke har meldt seg, er det som nevnt ikke mulig å si noe om hvilke konsekvenser volden og hendelsen har hatt for ham, men følgene kunne lett blitt svært alvorlige. Det var opprinnelig ca. 20 stykker som løp etter fornærmede, ca. 10 utøvde vold mot ham, og 5–6 stykker var med på ranet, skriver Oslo tingrett. Retten slår fast at det for dette forholdet alene er riktig med ett år i fengsel.

Slo influencer

Et av ofrene til guttegjengen den kvelden var den kjønnsinkongruente influenceren Marti Evju, som gjennom sin profil i sosiale medier er velkjent i flere norske ungdomsmiljøer. To av guttene er dømt for grov kroppskrenkelse etter å ha slått til Evju på en buss.

– Retten har vektlagt antall slag, at volden er begått på gaten i Oslo sentrum, at hendelsen har skjedd uten foranledning, er begått av flere i fellesskap og er motivert av fornærmedes kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk, skriver dommeren.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer