Seks drap i Norge på få uker – Kripos følger med på «coronaeffekt»

Fram til midten av april var det ikke registrert et eneste drap i Norge. Så skjedde det seks drap på få uker. En drapsforsker tror likevel ikke på vekstår.

Denne uken rykket politiet ut til et mistenkelig dødsfall i Lyngdal. Det er den sjette drapssaken i Norge på drøye tre uker, etter at 2021 var drapsfri i tre og en halv måned. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Denne uken rykket politiet ut til et mistenkelig dødsfall i Lyngdal. Det er den sjette drapssaken i Norge på drøye tre uker, etter at 2021 var drapsfri i tre og en halv måned. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– At vi ikke hadde drap de første tre måneder av året er det som er usedvanlig med bildet så langt i år, ikke den tilfeldige opphopning av drap vi har hatt de siste ukene, sier drapsforsker Vibeke Ottesen ved Universitetet i Oslo til NTB.

Ved midten av april i fjor var det registrert sju drap. I denne perioden har det i snitt skjedd åtte drap i Norge de siste fem årene, viser NTBs oversikt.

Men i år var det altså uvanlig stille. Så tirsdag kveld 13. april ble den profilerte advokaten Tor Kjærvik skutt og drept i sitt hjem på Røa i Oslo. Sønnen hans er siktet for drapet.

I de drøyt tre ukene som fulgte, er det åpnet til sammen hele seks drapssaker, senest i Lyngdal torsdag denne uken.

Tror ikke på vekst-år

Ottesen er ekspert på vold og drap i nære relasjoner og har forsket på drap siden 2007. I alle årene hun har vært drapsforsker, har det skjedd lignende tilfeldige opphopninger som i år, påpeker hun.

– Men antall drap ved slutten av året er stadig lavt i en internasjonal sammenheng. Jeg ser ingen grunn til at det ikke skulle forbli like lavt som tidligere år ved utgangen av også dette året, sier hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer