Seier for Super League

EU-domstolen har konkludert med at European Super League Company får medhold i tvisten med Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

Erling Braut Haaland etter seieren i Champions League i sommer. Foto: Nick Potts / Pa Photos / NTB
Erling Braut Haaland etter seieren i Champions League i sommer. Foto: Nick Potts / Pa Photos / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Femten dommere i EU-domstolen skulle torsdag avgjøre om det Real Madrid- og Barcelona-støttede prosjektet har livets rett.

I retten i Luxembourg kom det fram at domstolen mener Uefa og Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) brøt EUs konkurranselovgivning da de blokkerte superligaplanene tilbake i 2021.

– Uefa og Fifa driver med misbruk av makt, sa dommeren da han leste opp kjennelsen i Luxembourg torsdag, ifølge Marca.

Samtidig ble det klart at selv om Uefa og Fifa har fått en smekk på fingrene, er det ikke ensbetydende med at en turnering som superligaen får oppstå.

Det er selskapet A22 som styrer superligaen. Toppsjef Bernd Reichart gleder seg stort over dommen som kom torsdag.

– Vi har vunnet retten til å konkurrere. Uefa-monopolet er over. Fotballen er fri og klubbene kan nå styre sin egen fremtid selv, sier han i en uttalelse publisert på X/Twitter.

Møtte motstand

Rettssaken i EU-domstolen har blitt beskrevet som en prosess som kan endre fotballen for alltid.

I april 2021 forsøkte tolv klubber, seks engelske, tre spanske og tre italienske å danne en europeisk superliga. Planene møtte enorm motstand og ble raskt slått ned på.

Blant annet varslet Uefa at en eventuell gjennomføring av planene ville få konsekvenser for lagenes deltakelse i mesterligaen.

En video filmet fra tribunen viser dramaet da Erling Braut Haaland raste over dommerens avgjørelse etter kampslutt mot Tottenham. Vis mer

Barcelona og Real Madrid igjen

I etterkant trakk flere klubber seg ut av superligaplanene, og det var kun Barcelona og Real Madrid igjen av storklubbene.

Et år senere gikk de to spanske gigantene, sammen med Juventus, til sak mot Uefa på grunnlag av at de mente at forbundet hadde laget et monopol som bryter med EUs konkurranselovgivning.

Juventus trakk seg fra både prosjektet og søksmålet etter at Andrea Agnelli gikk av som klubbpresident i juli.

(©NTB)