Schiphol forbyr nattflyginger og privatfly

Fra 2026 får ingen fly lande på Schiphol om natta, og privatfly nektes adgang. For å begrense forurensing og støy strammer Amsterdams flyplass inn aktiviteten.

Foto: Robin Utrecht/Shutterstock
Foto: Robin Utrecht/Shutterstock Vis mer
Publisert

Europas knutepunkt av en flyplass, Schiphol i Nederland, varsler flere store innstramminger i aktiviteten. Målet er å kutte både støy og forurensing. Regjeringen i Nederland har da også bestemt at flyplassen må kutte fra 500.000 flyginger i året til 440.000.

Nattflyginger skal fases ut i løpet av neste år. Mellom midnatt og klokka 6 får ingen fly ta av, mens ingen får lande før klokka 5. Private jetfly vil bli nektet adgang til flyplassen, og større kommersielle fly som lager mye støy, for eksempel Boeing 747, skal også fases ut etter hvert.

Dette skal ifølge Schiphol føre til en stillere, renere og bedre luftfart. Både miljøvernere og innbyggere i byen er glad for restriksjonene, særlig privatflyforbudet.

– Denne typen trafikk er skammelig i en tid med klimakrise, det går bare ikke lenger, sier en representant for Greenpeace.

KLM og fire andre flyselskaper har varslet søksmål mot de planlagte reduksjonene. De mener regjeringen ikke har undersøkt andre muligheter godt nok. Selskapene mener de kan kutte støy og utslipp godt nok med samme antall fly i lufta.

(©NTB)

Mer om