Savnet indonesisk ubåt kan ligge for dypt for redningsaksjon

Ubåten som det indonesiske forsvaret mistet kontakten med onsdag, ligger trolig på 700 meters dyp. Det kan være for dypt til å sette i gang en redningsaksjon.

Et bilde fra 2014 av den indonesiske ubåten som nå er savnet utenfor kysten av Bali. Det indonesiske forsvaret opplyste torsdag at ubåten kan ligge på mellom 600 og 700 meters dyp, noe den ikke er konstruert for. Foto: Eric Ireng / AP/ NTB
Et bilde fra 2014 av den indonesiske ubåten som nå er savnet utenfor kysten av Bali. Det indonesiske forsvaret opplyste torsdag at ubåten kan ligge på mellom 600 og 700 meters dyp, noe den ikke er konstruert for. Foto: Eric Ireng / AP/ NTB Vis mer
Publisert

Indonesiske myndigheter er svært bekymret for de 53 personene som er savnet etter at ubåten forsvant onsdag morgen. Den ligger trolig på mellom 600 og 700 meters dyp utenfor kysten av Bali, sier en talsmann for marinen.

Ifølge et selskap som bygget om den tyskproduserte KRI Nanggala-402-ubåten i 2009–2012, bør den ikke gå dypere enn 200 meter.

Marinen mener den tåler dybder ned til 500 meter.

Vanskelig redningsaksjon

Det pågår et intensivt søk etter ubåten, men den er ennå ikke lokalisert torsdag formiddag norsk tid. Dersom den blir funnet, kan det likevel vise seg å være umulig å gjennomføre en redningsaksjon, sier Frank Owen ved Australias ubåtinstitutt.

– De fleste redningssystemer kan bare gå ned til 600 meter. De kan gå dypere, ettersom de har sikkerhetsmarginer innebygget, men pumpene og andre systemer kan kanskje ikke drives som normalt, sier Owen.

Ifølge Owens vil en eventuell redningsaksjon måtte gjennomføres ved at en redningsubåt lager en vanntett tilkobling til havaristen, så nødluka kan åpnes uten at ubåten fylles med vann.

Dersom ubåten ligger så dypt som 700 meter, er det fare for at den imploderer, sier Owens.

Ahn Guk-hyeon ved den sørkoreanske skipsprodusenten Daewoo sier ubåten kan kollapse på grunn av trykket allerede ved en dybde på 200 meter. Selskapet han tilhører har bygget store deler av den interne strukturen til Indonesias ubåter, men han har ikke detaljkunnskap om sikkerhetssystemene til den aktuelle ubåten.

Stor leteaksjon

Fem krigsskip er satt inn i letingen etter ubåten. I tillegg sender Singapore og Malaysia skip for å delta, mens Australia, USA, Tyskland, Frankrike, Russland, India og Tyrkia har tilbudt seg å bistå.

– Det er en forferdelig tragedie, sier Australias forsvarsminister Peter Dutton.

Den 1.300 tonn store ubåten ble bygget i 1978 og har vært i tjeneste for flere land, blant dem Hellas, India, Argentina og Tyrkia. Den drev med torpedo-trening da den forsvant.

– Det er en klassisk ubåt, sier den franske admiralen Antoine Beaussant.

Et helikopter som har vært med i leteaksjonen, har oppdaget oljesøl som kan tyde på at ubåten er skadd.

Ubåtkatastrofen er den første av sitt slag i området. Internasjonale medier drar sammenligninger til Kursk-tragedien, da en russisk ubåt med 118 mennesker om bord gikk ned i Barentshavet 12. august 2000.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer