Saudi-Arabia opphever dødsdommer for Khashoggi-drapet

Saudi-Arabia omgjør dødsdommer til fengselsstraff for fem personer som er dømt for drapet på Jamal Khashoggi. Journalistens forlovede kaller dommen en farse.

Den 59 år gamle saudiarabiske journalisten og skribenten Jamal Khashoggi ble drept i konsulatet i Istanbul. Arkivfoto: Hasan Jamali / AP / NTB scanpix
Den 59 år gamle saudiarabiske journalisten og skribenten Jamal Khashoggi ble drept i konsulatet i Istanbul. Arkivfoto: Hasan Jamali / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens de fem er dømt til 20 års fengsel, er tre andre dømt til fengselsstraffer på mellom sju og ti år, og kongedømmets øverste påtalemyndighet anser dermed saken for å være avsluttet. Ingen av de åtte er navngitt, og rettssaken har vært lukket.

– Disse kjennelsene har ingen juridisk eller moralsk legitimitet, tvitrer Agnès Callamard, som er FNs spesialrapportør for utenomrettslige henrettelser og likvideringer.

Den regimekritiske saudiarabiske journalisten ble drept etter at han gikk inn i hjemlandets konsulat i Istanbul 2. oktober 2018.

Sanksjoner

Drapet fikk massiv oppmerksomhet og gjorde betydelig skade på Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salmans omdømme. Hans medarbeidere er ilagt sanksjoner fra både USA og Storbritannia på grunn av deres påståtte rolle i likvideringen.

Callamard viser spesielt til at de som angivelig beordret drapet, går fri. Hun ber nå amerikansk etterretning om å offentliggjøre sine vurderinger av kronprinsens ansvar.

Callamard har gransket drapet og har i likhet med blant andre CIA konkludert med at den saudiarabiske staten var ansvarlig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer