Vestbredden:

Satte fyr på biler, kastet steiner og forsøkte å tenne på hus

Israelske bosettere satte natt til onsdag fyr på biler og olivenlunder og angrep innbyggere i flere palestinske landsbyer på den okkuperte Vestbredden.

Israelske bosettere angrep tirsdag kveld en rekke palestinske landsbyer på den okkuperte Vestbredden, satte fyr på biler og olivenlunder og kastet stein mot innbyggerne. Foto: AP / NTB
Israelske bosettere angrep tirsdag kveld en rekke palestinske landsbyer på den okkuperte Vestbredden, satte fyr på biler og olivenlunder og kastet stein mot innbyggerne. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Hawara nær Nablus kastet rundt 100 bosettere også stein mot innbyggere og forsøkte å tenne på bolighus. Flere titall palestinere ble ifølge Palestinsk Røde Halvmåne skadd i angrepet, men ingen alvorlig.

Også Beit Furik, Burin, al-Lubban ash-Sharqiya og andre landsbyer på Vestbredden ble tirsdag kveld angrepet av rasende bosettere, tilsynelatende som hevn for et palestinsk angrep tidligere på dagen.

Fire israelere ble drept og flere andre ble såret da to væpnede palestinere angrep bosetningen Eli. Angriperne skjøt først og drepte tre mennesker på en kafé og deretter en mann som sto og fylte bensin på bensinstasjonen ved siden av.

Hamas-angrep

Den ene angriperen ble skutt og drept av en bosetter, mens den andre ble drept av israelske soldater senere på kvelden. Begge hadde ifølge Israel tilknytning til den palestinske gruppen Hamas.

En palestinsk mor og sønnen kikker ut gjennom et vindu som ble knust av israelske bosettere i landsbyen al-Lubban ash-Sharqiya tirsdag kveld. Foto: AP / NTB
En palestinsk mor og sønnen kikker ut gjennom et vindu som ble knust av israelske bosettere i landsbyen al-Lubban ash-Sharqiya tirsdag kveld. Foto: AP / NTB Vis mer

Hamas opplyser at de to angriperne tilhørte deres væpnede gren, Izzedine al-Qassam-brigadene.

– Revolusjonære på Vestbredden slår til over alt og særlig der Israel ikke forventer det, sier Hamas-talsmannen Hazem Qassem. Han beskriver angrepet i bosetningen som en reaksjon på Israels forbrytelser i Jenin.

15-åring døde

Situasjonen i de okkuperte palestinske områdene er svært spent etter at israelske styrker mandag rykket inn i Jenin på Vestbredden. Der møtte de kraftig væpnet motstand, blant annet i form av veibomber.

Sju palestinere ble drept og 90 ble såret i angrepet. Det siste offeret var en 15 år gammel jente som ble truffet av et streifskudd i hjemmet sitt under det israelske angrepet. Hun døde onsdag av skadene, opplyser Palestinas helsedepartement.

Sju israelske soldater ble også såret under angrepet i Jenin, og for første gang på over 20 år tok Israel i bruk kamphelikoptre på Vestbredden.

En av mennene bak angrepet mot den israelske bosetningen Eli på den okkuperte Vestbredden, 24 år gamle Khaled Sabah, ble båret til graven i hjembyen Tubas tirsdag kveld. Foto: AP / NTB
En av mennene bak angrepet mot den israelske bosetningen Eli på den okkuperte Vestbredden, 24 år gamle Khaled Sabah, ble båret til graven i hjembyen Tubas tirsdag kveld. Foto: AP / NTB Vis mer

Vil «gjøre opp»

Over 130 palestinere er drept i israelske angrep hittil i år, mens 24 mennesker er drept i palestinske angrep.

Den israelske hæren varslet tirsdag kveld at de ville sende militære forsterkninger til Vestbredden, og statsminister Benjamin Netanyahu gjør det klart at Israel nå akter å «gjøre opp med drapsmennene».

– Til alle dem som forsøker å skade oss vil jeg si at alle muligheter nå står åpne. Vi kommer til å bekjempe terror med full styrke, sier Netanyahu.

Kritikk

Israel har de siste dagene kommet under krass internasjonal kritikk etter at regjeringen ga grønt lys til å øke byggeaktiviteten i de okkuperte områdene.

– Med Guds hjelp vil vi fortsette å utvikle bosettingsprosjektet og styrke israelsk kontroll over området, skrev Israels finansminister Bezalel Smotrich på Twitter søndag.

FNs sikkerhetsråd har slått fast at de israelske bosetningene er ulovlige og et brudd på folkeretten og krever øyeblikkelig byggestans.

FNs generalsekretær António Guterres ber Israel omgjøre beslutningen og viser samtidig at bosetningene «er en betydelig pådriver for spenning og vold» i de okkuperte palestinske områdene.

– Generalsekretæren gjentar at bosetningene er et åpenbart brudd på folkeretten, sa talsmannen Farhan Haq.

Et av ofrene for det palestinske angrepet mot bosetningen Eli, 21 år gamle Harel Masood, ble tirsdag kveld gravlagt i Yesodot i Israel. Foto: AP / NTB
Et av ofrene for det palestinske angrepet mot bosetningen Eli, 21 år gamle Harel Masood, ble tirsdag kveld gravlagt i Yesodot i Israel. Foto: AP / NTB Vis mer

– Uakseptabelt

USA advarer også Israel mot å gå videre med planene om å utvide bosetningene.

– I tråd med vår langvarige politikk motsetter USA seg slike ensidige handlinger som gjør det vanskeligere å oppnå en tostatsløsning og som står i veien for fred, heter det i en uttalelse fra amerikansk UD.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) kaller Israels planer uakseptable.

– Dette er helt uakseptabelt. Jeg oppfordrer på det sterkeste israelske myndigheter til å stanse og reversere bosetningsaktiviteten på okkupert palestinsk land, heter det i en uttalelse fra henne.

– Denne politikken trekker mer og mer i retning av noe som ligner på en énstatsrealitet, sier hun.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer