Satellitt har problemer – eieren tror det skyldes cyberhendelse

Satellitten KA-SAT har hatt utfall over hele Europa siden torsdag forrige uke. Det amerikanske satellittselskapet Viasat tror en cyberhendelse er årsaken.

KA-SAT-satellitten har problemer. (Foto: AFP/NTB)
KA-SAT-satellitten har problemer. (Foto: AFP/NTB) Vis mer
Publisert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

Utfallet skjedde samtidig som Russland var i gang med sin invasjon av Ukraina torsdag morgen. Amerikanske Viasat Inc, som ikke må forveksles med det tidligere navnet på TV-distributøren Allente, bekrefter hendelsen overfor Inside Telecom.

– Vi undersøker og analyserer fortsatt vårt europeiske nettverk og systemer for å identifisere årsaken. Vår etterforskning av utfallet fortsetter, men så langt tror vi det er forårsaket av en cyberhendelse, sier visekommunikasjonssjef Christina Phillips i Viasat til avisen.

Myndigheter har blitt varslet og bistår i den pågående etterforskningen, sammen med et tredjeparts cybersikkerhetsfirma, ifølge selskapet. Ifølge Phillips er det per dags dato ingen indikasjoner på at kundedata er involvert, og feilen rammer så langt ikke alle bredbåndskunder.

Satellitten brukes av flere internettleverandører, deriblant norske Bigblu, som er blant de som er rammet.

– Vi skal ha et møte med Viasat i kveld klokken 21. Jeg håper vi får en bedre avklaring da, sier daglig leder Stig Myklebust i Bigblu til Inside Telecom mandag.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer