SAS tok regninga for privatfly fra Svalbard

En polsk familie måtte ta privatfly fra Svalbard under SAS-streiken i fjor sommer. Nå har flyselskapet tatt en stor del av regninga på en drøy million kroner.

Et SAS Boeing 737-800 avbildet på Svalbard lufthavn i juli 2015. Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB
Et SAS Boeing 737-800 avbildet på Svalbard lufthavn i juli 2015. Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer
Publisert

Familien på ti personer fikk under besøket på Svalbard beskjed om at en nærstående hadde gått bort. De måtte dermed komme seg raskt tilbake til Polen i starten av juli i fjor, skriver Dagens Juridik.

Det fantes ingen andre ledige alternativer, og prisen for den private flygningen ble 90.000 euro, drøyt en million kroner.

Familien gikk til sak ved Solna tingrett i Sverige for å få utgiftene dekket. I mars i år betalte SAS ut en million kroner til familien, men saken sluttet ikke der, ifølge bransjebladet. De viste til at utbetalingen skjedde ved en feil og sa de kun ville dekke 400 euro per passasjer.

Flyselskapet begjærte derfor først å få hele summen tilbakebetalt. Nå er imidlertid partene forlikt, og familien må bare betale tilbake 200.000 kroner. Det er familien godt fornøyd med, sier deres juridiske representant Michael Forvass til Dagens Juridik.

– Forbrukerlovgivningen er sterk for flypassasjerer. Jeg har argumentert for at SAS ikke kan overlate passasjerer, noen av dem mindreårige, på en øy i Polhavet uten å engang tilby hotell. De kunne benyttet kapasiteten de hadde gjennom egne datterselskap som ikke var i streik, sier han.

Mer om