SAS tapte 1,9 milliarder svenske kroner i tredje kvartal

SAS fikk et tap på 1,9 milliarder svenske kroner i tredje kvartal. Tapet skyldes i stor grad pilotstreiken, som kostet selskapet 1,4 milliarder svenske kroner.

Gardermoen 20220721. Sas-fly i drift etter streiken er over, på Gardermoen Oslo Lufthavn.Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Gardermoen 20220721. Sas-fly i drift etter streiken er over, på Gardermoen Oslo Lufthavn.Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SAS la fredag morgen fram resultatene for perioden 1. mai til 31. juli. Selskapet noterer et tap på 1,9 milliarder svenske kroner. Resultatet forrige kvartal var på minus 1,6 milliarder svenske kroner.

I kjølvannet av koronapandemien har store deler av flyindustrien slitt med å gjenoppbygge virksomheten. For SAS sin del har det medført at de måtte kutte 4.000 flygninger av totalt 75.000 på årets sommerprogram. Så kom streiken.

– Jeg ber virkelig om unnskyldning overfor alle våre kunder og samarbeidspartnere som ble av påvirket av trafikkforstyrrelsene, skriver SAS’ konsernsjef Anko Van der Werff i en pressemelding.

SAS Scandinavias pilotforeninger streiket mellom 4. og 19. juli. Rundt 4.000 fly ble innstilt, og flere enn 380.000 passasjerer ble berørt av streiken, melder SAS.

Verre enn ventet

Tapet er enda større enn analytikere spådde i forkant av ukas resultater.

– Alt handler om pilotstreiken, som ble veldig kostbar for SAS. Det overskygger nå helt det faktum at flytrafikken har kommet tilbake, sa aksjeanalysesjef Jacob Pedersen i Sydbank.

Juli er normalt selskapets sterkeste måned.

Det var generelt en stabil etterspørsel etter reiser i sommerkvartalet, og SAS opplevde et økende antall passasjerer ville ut å reise da restriksjonene rundt i verden ble fjernet.

I tillegg til streiken er resultatet påvirket av store driftsforstyrrelser i løpet av kvartalet, som hadde følger for hele flybransjen.

– Til slutt, 5. juli, sendte SAS inn en frivillig søknad om å sette i gang en kapittel 11-prosess i USA for finansiell rekonstruksjon. Hensikten med kapittel 11-prosessen er å fremskynde implementeringen av vår transformasjonsplan, SAS FORWARD, og til slutt gjøre selskapet finansielt sterkt, lønnsomt og mer konkurransedyktig, sier Van der Werff.

Norwegian tjente litt

Flere av konkurrentene tjente på SAS-streiken, blant annet Norwegian, som la fram sine kvartalstall torsdag.

Tross kraftig økning i etterspørselen etter flyreiser på forsommeren og SAS-streiken på vei, fikk Norwegian et relativt lavt overskudd før skatt på 1,2 milliarder kroner i andre kvartal. Det var særlig de økte drivstoffprisene som ga et lavere resultat enn samme periode i fjor.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer