SAS med første overskudd på nesten fire år

SAS melder om et resultat på 457 millioner svenske kroner før skatt for perioden mai til juli. Det er første overskudd på nær fire år for flyselskapet.

Et SAS-fly på Oslo lufthavn Gardermoen i juni i år. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB
Et SAS-fly på Oslo lufthavn Gardermoen i juni i år. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forventningene var et overskudd på litt over en halv milliard svenske kroner, skriver nyhetsbyrået TT. Kvartalsoverskuddet er det første på 15 kvartaler, skriver E24.

– Vi er tilfreds med å levere overskudd igjen og det høyeste passasjertallet siden før pandemien. Resultatet viser at vi er på riktig vei, samtidig som det gjenstår en god del arbeid fortsatt, blant annet skal kapitalinnhentingen ferdigstilles i tiden som kommer. Men vi er klare på vår ambisjon om at SAS også i fremtiden skal være et konkurransedyktig og attraktivt selskap for kundene, sier norgessjef Kjetil Håbjørg i SAS til NTB.

Fredagens tall ble godt mottatt på børsen i Stockholm. Få minutter etter åpningstid klokka 9 steg SAS-aksjen med drøyt 20 prosent.

Håper å være gjeldfri om to år

SAS står midt i en omfattende restruktureringsprosess. I samme kvartal i fjor tapte flyselskapet nær to milliarder svenske kroner før skatt.

I kvartalsrapporten som ble lagt fram fredag, skriver SAS at dersom spareprogrammet SAS Forward går som planlagt, forventer selskapet å være nær gjeldfri innen utgangen av regnskapsåret 2026.

Her går det galt når et fly med 34 passasjerer om bord sklir av rullebanen på flyplassen i Somalias hovedstad Mogadishu 11. juli. Ingen ble alvorlig skadd. Reporter: Edward Stenlund. Video: AP Vis mer

Sommermånedene er tradisjonelt de beste for SAS, og tallene er derfor ikke nødvendigvis et tegn på at flyselskapet er på bedringens vei, skriver nyhetsbyrået Ritzau.

SAS har avvikende regnskapsår, slik at selskapets tredje kvartal går fra mai til juli.

Under tre uker til fristen

SAS har søkt om konkursbeskyttelse i USA, og i mai godkjente en domstol selskapets plan for kapitalinnhenting. SAS skal hente inn i 9,5 milliarder svenske kroner i en kapitalutvidelse og minske eller konvertere 20 milliarder svenske kroner i gjeld.

Siste frist for å levere inn endelig bud knyttet til kapitalinnhentingen og få på plass nye eiere er 18. september.

– Det har vært en stor interesse fra potensielle investorer for å delta i prosessen, sier SAS-sjef Anko van der Werff i en pressemelding fredag.

Beløpet som skal skaffes, er så stort at selskapets eksisterende aksjonærer risikerer at deres verdier i SAS blir kraftig utvannet eller nesten helt verdiløse.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer