Sara Danius er død

Den tidligere faste sekretæren i Svenska Akademien, Sara Danius (57), er død.

Litteraturprofessor Sara Danius da hun i fjor opplyste at hun trakk seg som fast sekretær i Svenska Akademien. Foto: Jonas Ekströmer / TT / NTB scanpix
Litteraturprofessor Sara Danius da hun i fjor opplyste at hun trakk seg som fast sekretær i Svenska Akademien. Foto: Jonas Ekströmer / TT / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det opplyser hennes familie til nyhetsbyrået TT. Danius var fast sekretær i den skandalerammede institusjonen inntil hun trakk seg i fjor.

En av Svenska Akademiens oppgaver er å dele ut Nobels litteraturpris. Siden ingen pris ble delt ut i fjor, kunne Akademien torsdag denne uka presentere to vinnere: polske Olga Tokarczuk og østerrikeren Peter Handke.

Svenska Akademien har vært rammet av stor uro og flere skandaler de siste årene. Bakgrunnen var avsløringen av at ektemannen til et av medlemmene hadde begått seksuelle overgrep og angivelig også lekket navnene på vinnere av Nobels litteraturpris.

Sara Danius var professor i litteratur, og hun ble den første kvinnelige lederen for Svenska Akademien. Den ærverdige institusjonen ble opprettet i 1786 for å fremme svensk litteratur og språk.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer